Een mogelijk vitaminetekort herkennen

Maar hoe kun je herkennen dat je mogelijk een tekort aan vitaminen hebt? Welnu, er zijn een aantal gezondheidsklachten die regelmatig opspelen wanneer dit het geval is. Dit geeft je de mogelijkheid om er iets aan te doen, zodat je jouw gezondheid opnieuw kunt aansterken.

Als je je bewust bent van de symptomen die kunnen duiden op een vitaminetekort, dan weet je ook precies welke aanpassingen je moet maken om deze alsnog binnen te krijgen. In dit artikel zullen we daarom omschrijven welke 8 klachten kunnen duiden op een vitaminetekort

1. Gespleten haar en breekbare nagels

Een tekort aan vitaminen kan leiden tot breekbare nagels

Als je bemerkt dat je haar erg droog is of dat er veel gespleten haarpuntjes zichtbaar zijn, dan kan het zijn dat je een B8 vitaminetekort hebt. Een andere benaming voor deze vitamine is “biotine” en een tekort hieraan uit zich in gespleten haarpunten of broze, breekbare nagels.

Ondanks dat een tekort niet vaak in Nederland voorkomt, kunnen deze symptomen zeker duiden op een tekort aan vitamine B8. Aangezien biotine ervoor zorgt dat voeding naar energie omgezet wordt, kun je jezelf tevens vermoeid voelen, pijn in je spieren ervaren of tintelingen bemerken in je handen en voeten.

Enkele risicofactoren kunnen ertoe leiden dat je een tekort aan biotine oploopt, namelijk zwangerschap, overmatig roken of drinken, of onderliggende ziektes aan het darmkanaal.

Om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen, voeg je de volgende voedingsmiddelen toe aan je dieet (mits je er niet allergisch voor bent): Melkproducten, zaden, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappelen, bananen, vlees en vis.

2. Aften of gespleten mondhoeken

Een tekort aan het mineraal ijzer of B-vitaminen kan zich uiten in het ontstaan van aften, of zweertjes, in de mond.

Ook als de mondhoeken splijten, kan er sprake van een vitaminetekort zijn. Met name een tekort aan thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en pyridoxine (vitamine B6), kan dergelijke klachten geven.

Het is logischerwijs vervelend en pijnlijk als je mondhoeken splijten, dus het is zeker verstandig om je – wanneer je deze gezondheidsproblemen ervaart – in een mogelijk vitaminetekort te verdiepen.

Zo kun je snel een mogelijk tekort aanvullen en zullen de klachten weer verdwijnen.

3. Een vitaminetekort kan in bloedend tandvlees resulteren

Wanneer je bloedend tandvlees ervaart, kan dit uiteraard komen door te grondig en hard poetsen. Als het echter te lang aanhoudt, zonder dat je hier een logische verklaring voor kunt bedenken, kan een vitaminetekort daar ook aan te wijten zijn.

Met name een tekort aan vitamine C kan problemen aan het tandvlees geven. Deze vitamine speelt namelijk een belangrijke rol bij wondheling en het versterken van het immuunsysteem.

Het is belangrijk om voldoende vitamine C via je voeding binnen te krijgen; met name fruit en groenten zijn geschikt. Veel mensen blijken – nadat zij deze klachten bemerken – een duidelijk tekort te hebben, waardoor problemen aan het tandvlees en de tanden ontstaan.

In extreme gevallen kan een vitamine C tekort leiden tot scheurbuik, verzakking van de botten en de spieren en neusbloedingen. Genoeg redenen dus om dergelijke symptomen serieus te nemen en te achterhalen of een vitaminetekort ten grondslag ligt aan de klachten.

4. Gezichtsverlies en de “vlekken van Bitot”

Gezichtsverlies kan een oorzaak van een vitaminetekort zijn

Het moge duidelijk zijn: wanneer je een vitaminetekort oploopt, kun je tal van klachten krijgen. Je kunt mede problemen met je zicht krijgen – met name je nachtzicht.

Een tekort aan vitamine A kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ’s nachts nauwelijks tot niet kunt zien. Als je hier te argeloos mee omgaat, kan het van kwaad tot erger worden, waarbij je zelfs compleet blind kunt raken.

Een ander duidelijk symptoom van een vitamine A tekort zijn de zogeheten “vlekken van Bitot”. Dit zijn witachtige vlekjes in het oog en zijn enkel te verwijderen wanneer een vitamine A tekort verholpen wordt. Andere symptomen kunnen misselijkheid, hoofdpijn, huidirritaties of gewrichtspijn zijn.

Het is raadzaam om niet zomaar op eigen houtje een mogelijk tekort aan vitamine A aan te vullen, aangezien een overschot kan leiden tot gezondheidsproblemen. Overleg dus altijd eerst met een medisch specialist, voordat je jouw vitamine A inname gaat verhogen. Zij kunnen jou voorzien van de juiste vitamine informatie.

Als je voldoende voeding eet die rijk aan vitamine A is, zul je niet snel een vitaminetekort oplopen. Consumeer daarom voldoende groene groenten, vlees, melkproducten, eieren of geel- / oranjegekleurde groenten.

5. Roos of huidschilfers

Alhoewel dergelijke klachten voornamelijk bij bepaalde leeftijdsgroepen voorkomen, kun je zeker roos of huidschilfers oplopen wegens een vitaminetekort. Met name baby’s, tieners en mensen van middelbare leeftijd hebben daar regelmatig last van.

Dit kan wijzen op een tekort aan zink, vitamine B3, vitamine B2 of vitamine B6. Het kan zeker helpen als je extra van deze vitaminen en mineralen door middel van een goed uitgebalanceerd dieet binnenkrijgt.

Dit kun je doen door volkoren graanproducten te eten of vlees, zeevruchten, melkproducten of noten aan je eetpatroon toe te voegen. Dankzij een gezond en gevarieerd dieet, bestaande uit onder andere deze levensmiddelen, kun je na verloop van tijd bemerken dat je huid minder droog wordt en dus niet in roos of huidschilfers resulteert.

6. Haarverlies wegens een vitaminetekort

Vitaminetekort klachten herkennen tegen haarverlies

Haarverlies is een herkenbaar verschijnsel en veel mensen hebben hier vroeg of laat mee te maken. Om haarverlies te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Een vitaminetekort en haarverlies gaan namelijk regelmatig hand in hand.

Voeg daarom zeker vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink, vitamine B3 of B7, biotine (vitamine B8) en alfa-linoleenzuur (omega 3-vetzuur) toe aan je voeding.

Te weinig ijzer of zink zorgt voor haaruitval of een vertraagde haargroei en door een gezonde hoeveelheid aan vitamine B3 te nuttigen, blijft haar in uitstekende conditie. Daarnaast kan een vitamine D tekort leiden tot veel haaruitval. Haarverlies kan immers geschaard worden onder de meest voorkomende vitamine D tekort symptomen.

Wanneer je mooi, sterk en glanzend haar wilt krijgen of behouden, dan is het raadzaam om met name de bovenbeschreven vitaminen en mineralen tot je te nemen. Een vitaminetekort wordt immers duidelijk zichtbaar als je haar veelvuldig uitvalt.

Gezonde voeding waar deze vitaminen en mineralen veelal inzitten, zijn onder andere groene groenten, noten, olijfolie en volkoren producten.

7. Rusteloze benen syndroom

Dit symptoom klinkt mogelijk wat vreemd, maar het is een werkelijk bestaand probleem dat kan voortkomen uit een tekort aan één of meerdere vitaminen. Veel mensen ervaren onrustige benen, als gevolg van een zenuwaandoening die zorgt voor onaangename trekkingen in de benen.

Voornamelijk ‘s nachts in bed kan dit optreden – juist als je probeert om te ontspannen. Je kunt de neiging hebben om dan veel met je benen te bewegen, waarbij het lastig is om ze stil te houden en te ontspannen.

Een B12 vitaminetekort (bekend als het meest voorkomende vitamine tekort) en een tekort aan het mineraal ijzen worden beide als mogelijke oorzaak van dit verschijnsel aangemerkt. Door voldoende ijzer middels jouw voeding of via suppletie binnen te krijgen, kun je het rusteloze benen syndroom verminderen dan wel verhelpen.

Eet, wanneer je kiest voor extra vitaminen en mineralen binnenkrijgen middels jouw voeding, voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis, groenten, noten en zaden en volkoren producten om zo eventuele tekorten aan te vullen of te voorkomen.

8. Keratosis pilaris of acne vulgaris

Het hebben van vitaminetekorten resulteert in acne vulgaris

Een vitaminetekort aanvullen kan alsmede noodzakelijk zijn wanneer je huidproblemen, waaronder acne vulgaris, ondervindt. Bij een tekort aan vitamine C of A kan het voorkomen dat kleine bultjes op je huid ontstaan. Door een overmatige productie aan keratine raken haarfollikels verstopt, wat zorgt voor kleine puistjes.

Deze kunnen op de bovenarmen, de dijen, de billen of het gezicht voorkomen. Vaak ontstaat een dergelijke aandoening in de kindertijd, waarna het langzaam verdwijnt.

Het kan zeker helpen als je meer voeding nuttigt waar vitamine C of A in voldoende mate inzit. Kies bijvoorbeeld voor vlees, melkproducten, eieren, vis en donkergroene groenten.

Zo krijg je voldoende vitamine A en C binnen om huidproblemen zoals keratosis pilaris en acne vulgaris te tackelen.

Vermoeidheid en zwakte

Als je je regelmatig uitgeput of algemeen zwak voelt, kan dit een indicatie zijn van een tekort aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine D, B12 of ijzer. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de energieproductie en het zuurstoftransport in het lichaam.

Vermoeidheid die voortduurt, ondanks voldoende rust, kan wijzen op een onderliggend vitaminetekort. Het is belangrijk om dit serieus te nemen, want aanhoudende vermoeidheid kan de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Door een evenwichtig dieet te volgen en eventueel met supplementen, kun je ervoor zorgen dat je alle benodigde vitaminen binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, B12 en ijzer, zoals vlees, vis en eieren, zijn bijzonder effectief in het bestrijden van vermoeidheid. Bij het vinden van de beste supplementen voor jouw situatie kun je onafhankelijke websites zoals InfoFitness.nl raadplegen.

Zorg dat je, indien je symptomen van vermoeidheid ervaart, dit niet negeert en overweeg om je vitamineniveaus te laten testen door een professional. Zo kun je gericht aanpassingen maken in je voedingspatroon of supplementen overwegen.

Veelgestelde vragen over een vitaminetekort beantwoord

Vitaminetekorten komen regelmatig voor. Het is dus niet verwonderlijk dat er een aantal veelgestelde vragen over een vitaminetekort zijn. In het laatste deel van dit artikel zullen wij drie veelgestelde vragen over een tekort aan één of meerdere vitaminen beantwoorden.

Hoe merk je of je een vitaminetekort hebt?

Een vitaminetekort kun je doorgaans merken wanneer er zich lichamelijke of geestelijke klachten manifesteren zonder duidelijke aanleiding. Zoals bovenstaand beschreven, zijn er tal van vitaminetekort symptomen die kunnen duiden op een gebrek aan één of meerdere vitaminen. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld gekenmerkt worden door huiduitslag, rode ogen, aften en gespleten mondhoeken, haarverlies en huidschilfers. Geestelijke klachten kunnen onder andere vermoeidheid, een verminderde focus, gezichtsverlies en depressieve gevoelens zijn.

Wat zijn de gevolgen van een vitaminetekort?

De gevolgen van een vitaminetekort variëren per persoon. Als iemand bijvoorbeeld andere onderliggende gezondheidsproblemen heeft, dan kan een vitaminetekort meer impact op de gezondheid van diegene hebben. De gevolgen van een tekort aan vitaminen op de korte termijn zijn vrijwel altijd mild van aard. Wanneer een vitaminetekort echter langdurig aanhoudt, kan het zeer schadelijk voor je gezondheid zijn. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk een vitaminetekort te bestrijden.

Hoe weet ik of een vitaminetekort mijn haar aantast?

Een vitaminetekort kan jouw haarconditie in negatieve zin beïnvloeden. Maar hoe weet je of een mogelijk tekort jouw haar aantast? Welnu, je haar kan er dof en futloos uitzien. Tevens kan een vitaminetekort leiden tot een verhoogde mate aan haaruitval. Speciale haarproducten kunnen tijdelijk voor verbetering zorgen, maar nemen de oorzaak niet weg. De oorzaak, ofwel een vitaminetekort, dient verminderd te worden middels een gezonde levensstijl – bestaande uit de juiste voeding en mogelijk suppletie van vitaminen.

Een vitaminetekort herkennen samengevat

Om een goede gezondheid te verkrijgen en te behouden, is het verstandig om de juiste voedingsmiddelen te kiezen. Neem voeding tot je waar voldoende vitaminen inzitten, zodat je een vitaminetekort kunt uitsluiten.

Je ervaart dan minder nadelige klachten of symptomen, waarbij het van kwaad tot erger kan gaan. Als je niet voldoende vitaminen en mineralen uit je voeding kunt halen, kun je ervoor kiezen om de voorraden in jouw lichaam middels supplementen aan te vullen. Daarnaast kun je aanvullende informatie over vitaminen van het Voedingscentrum raadplegen.

Uiteraard is doktersadvies daarbij raadzaam, om een eventuele onnodige aanvulling te vermijden. Dit kan immers leiden tot andere gezondheidsproblemen. Met andere woorden, het voorkomen of het aanvullen van vitaminetekorten dient op een verantwoorde wijze en in goed overleg met een medisch specialist te gebeuren.