Vitamine K is een minder bekende voedingsstof, maar dat neemt niet weg dat het ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid is. Daarom is het zaak om iedere dag voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

Maar wat doet vitamine K en welke symptomen horen er bij een tekort aan deze vitamine? We geven in dit artikel graag antwoord op die vragen. Ook beschrijven wij waar vitamine K inzit. Daarbij maken we de splitsing tussen vitaminerijke voeding en supplementen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat doet vitamine k?

Vitamine KDe vetoplosbare vitamine K is één van de vitaminen die jouw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Maar wat doet deze vetoplosbare vitamine nu precies en wat is zijn werking?

Laten we allereerst inzichtelijk maken dat er twee soorten vitamine K zijn, namelijk vitamine K1 en vitamine K2. Beide soorten doen feitelijk gezien hetzelfde in jouw lichaam. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan een goede bloedstolling. Heb je een klein wondje dat bloedt? Dan zorgt onder andere deze vitamine ervoor dat het bloed sneller stolt.

Daarnaast is deze vetoplosbare vitamine nodig om een gezonde botstofwisseling te bewerkstelligen. Dit houdt niet alleen in dat vitamine K bijdraagt aan sterke botten; het zorgt er eveneens voor dat micronutriënten zoals mineralen beter in jouw botten opgenomen kunnen worden.

Ook slikken sommige mensen extra van deze vitamine om weerbaarder te worden tegen virussen. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Voorzichtigheid is dus geboden om zelf de inname van deze vitamine te verhogen wanneer dat niet noodzakelijk is.

Het moge duidelijk zijn dat, gezien de werking, vitamine K belangrijk voor jouw lichaam is. Nu we weten wat deze voedingsstof in jouw lichaam doet, gaan wij onderstaand in op een aantal veelvoorkomende symptomen die kunnen voortkomen uit een tekort aan deze vitamine.

Vitamine K tekort symptomen

Een vitamine K tekort kan voortkomen uit verschillende oorzaken. Denk daarbij aan een ongezond voedingspatroon, langdurig antibiotica gebruiken en een ernstige opnamestoornis. Deze oorzaken kunnen op den duur resulteren in symptomen en gezondheidsklachten.

Een tekort aan deze vitamine kan onder andere leiden tot symptomen zoals:

  1. Verkalking van de aderen
  2. Een vertraagde bloedstolling
  3. Ontstekingen van de gewrichten
  4. Botontkalking
  5. Versneld verouderingsproces (voornamelijk cognitief)

Denk je dat je een tekort aan deze vitamine hebt? Raadpleeg dat een medisch specialist, zoals jouw huisarts. Diegene kan middels bloedonderzoek aantonen of je daadwerkelijk een gebrek aan deze essentiële vitamine hebt.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K voeding en supplementenJe vraagt je misschien af: Waar zit vitamine K in? Dit is belangrijk om te weten; bijvoorbeeld wanneer je een tekort aan deze vitamine moet tegengaan.

Globaal gezien kun je extra van deze vitamine binnenkrijgen door bepaalde voedingsmiddelen of supplementen aan jouw dieet toe te voegen.

We lichten graag een aantal van deze vitaminerijke voedingsmiddelen toe die veel van deze micronutriënt bevatten. Tevens lees je onderstaand meer informatie over vitaminesupplementen.

Voeding die rijk aan deze vitamine is

Het beste is om te kiezen voor natuurlijke voedingsmiddelen die veel vitamine K bevatten. Maar welke soorten voeding zijn dit zoal? Welnu, je kunt jouw dieet verrijken met voedingssoorten zoals:

  1. Boerenkool
  2. Zuivelproducten
  3. Broccoli
  4. Granen
  5. Eigeel
  6. Spinazie

Vitaminesupplementen

Naast voeding zijn er ook vitamine K supplementen. Deze vitaminesupplementen zijn vooral handig voor diegenen die snel een tekort moeten tegengaan. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden door mensen die deze vitamine van nature niet goed kunnen opnemen in hun lichaam.

Tevens krijgen pasgeboren baby’s doorgaans 1 milligram van deze essentiële vitamine toegediend. Dit komt omdat er geen vitamine K in de placenta zit. Om een goede gezondheid en gezonde groei van een pasgeboren baby te waarborgen, krijgt hij of zij daarom vlak na de geboorte een supplement met deze vitamine.

Tot slot benadrukken wij dat supplementen nooit een gezond en gevarieerd dieet vervangen. Ze zouden enkel ter aanvulling op een natuurlijk en heilzaam voedingspatroon gebruikt moeten worden.