Iedereen beschikt over een bepaalde duurkracht en kan zijn of haar uithoudingsvermogen verbeteren. Dit komt van pas tijdens het sporten, maar ook wanneer je aan het wandelen of aan het klussen bent. Afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je beweegt, kan je een hogere of lagere conditie hebben.
In dit artikel bespreken we wat uithoudingsvermogen nu precies is, hoe je het op een natuurlijke manier kunt verbeteren en welke supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is je uithoudingsvermogen?
Je uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat je gedurende een bepaalde tijd mentale en fysieke werkzaamheden kan verrichten zonder daarbij uitgeput te raken. Hoe meer je jouw uithoudingsvermogen verbetert, hoe minder belastend bepaalde taken zijn.
Uithoudingsvermogen is in ons alledaagse leven van toepassing, maar de term wordt vooral in de sportwereld gebruikt. Als je een hoog uithoudingsvermogen hebt, dan kan je langer en intensiever sporten. Vooral bij duursporten, zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen, is dit van groot belang.
Hoe kan je jouw uithoudingsvermogen verbeteren?
Je uithoudingsvermogen verbeteren kan op verschillende manieren. Zo heb je voeding en uithoudingsvermogen, twee dingen die dicht bij elkaar staan. Maar je kan je uithoudingsvermogen ook trainen door meer te bewegen. Hieronder hebben wij een aantal tips om je uithoudingsvermogen sterker te maken vermeld.
1. Sport verbetert jouw uithoudingsvermogen
De meest voor de hand liggende manier om je uithoudingsvermogen met oefeningen te trainen, is door sport. Wanneer je sport, verbeter je jouw conditie.
Daardoor wordt het in het vervolg makkelijk om dezelfde taken gedurende een langere tijd uit te voeren. Uiteindelijk kan je lichaam ook meer aan, waardoor je bij het gewichtheffen zwaardere gewichten kan gebruiken.
2. Meditatie kan bijdragen aan meer duurkracht
Om je fysieke en mentale uithoudingsvermogen te trainen, kan je daarnaast mediteren. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat dagelijkse meditatie kan helpen bij het verlagen van het stressniveau van mensen en het verhogen van hun mentale uithoudingsvermogen.
3. Muziek verbetert je gemoedstoestand
Muziek kan niet alleen je gemoedstoestand verbeteren, maar kan ook bijdragen aan het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen. Wanneer je naar fijne muziek luistert tijdens het sporten, blijft je hartslag lager, waardoor je de sportoefeningen langer kan volhouden. Dit zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen verbeteren steeds makkelijker wordt.
Een verbeterend uithoudingsvermogen met supplementen
Ook kan je gebruikmaken van sport supplementen om je uithoudingsvermogen te verbeteren. In deze sport supplementen zitten bepaalde voedingsstoffen die jouw prestaties kunnen verbeteren. Daardoor kun je mogelijkerwijs meer uit jouw training halen. Onderstaand zoomen wij in op een drietal van deze supplementen voor meer uithoudingsvermogen.
1. Cafeïne gebruiken
Hoewel je moet oppassen dat je geen tolerantie voor cafeïne opbouwt, kan een kleine dosis je een flinke boost geven tijdens het sporten. De meeste cafeïne kan je uit koffie of een suikervrije energiedrank halen, maar je kan ook cafeïne supplementen aanschaffen.
2. Ashwagandha voor een beter uithoudingsvermogen
Dit kruid uit Azië doet wonderen voor je uithoudingsvermogen. Het helpt namelijk om je een energieboost te geven, en het zorgt er daarbij ook voor dat je jezelf mentaal fitter voelt. Dit zijn twee belangrijke factoren voor het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen.
3. Creatine supplementen
Veel sporters gebruiken creatine om hun spieraanmaak te bevorderen, maar creatine kan ook helpen bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Normaalgesproken verzuren je spieren wanneer zij te weinig zuurstof krijgen, maar creatine helpt jouw spieren om het verzuren tegen te gaan.
Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Let er echter wel op dat je nooit zomaar gebruik maakt van supplementen zonder eerst met je huisarts te overleggen of deze supplementen veilig zijn om te gebruiken.