Wat verstaan we onder plantaardige voedingsmiddelen?
Er wordt steeds meer gesproken over plantaardige voedingsmiddelen, maar ze worden niet altijd bij dezelfde naam genoemd. Soms hoor je ook “vegan”, “plant-based” of “diervrij” voorbij komen als term. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder plantaardige voedingsmiddelen en wanneer mag je een product zo noemen?
Eigenlijk is het heel simpel. Een plantaardig product kan je plantaardig noemen wanneer het alleen uit ingrediënten bestaat die niet van dieren afkomstig zijn. Ze bevatten dus geen melk, vlees, ei, bijenwas, of wol (in het geval van kleding). Ook mogen veel plantaardige producten niet op dieren getest zijn, maar per land verschillen de wetten hierover. Vaak worden producten die niet op dieren getest zijn ook “cruelty-free” of “dierproefvrij” genoemd. Dan weet je zeker dat er geen dieren aan te pas zijn gekomen.
Het kan soms lastig zijn om plantaardige voedingsmiddelen te vinden, omdat veel producten nog wel eens melkpoeder bevatten. Dit is een product van de melkindustrie die net iets meer toevoegt aan een product, maar dus niet plantaardig is. Gelukkig bestaan er ook veel alternatieven.
De voordelen van plantaardige voedingsmiddelen
Het wordt tegenwoordig steeds populairder om plantaardige voedingsmiddelen te consumeren. Ook restaurants hebben vaker één of meerdere plantaardige gerechten op hun kaart staan, of bieden melk aan op basis van noten, haver of bonen. Die populariteit komt niet uit het niets. Er zijn namelijk meerdere voordelen verbonden aan een plantaardig dieet.
1. Je krijgt meer goede voedingsstoffen binnen
Mensen die plantaardig eten, eten geen vlees, kaas, eieren of melk. Deze moeten ze vervangen. Sommigen doen dit door voor vleesvervangers te kiezen, andere eten juist meer peulvruchten of fruitsoorten. Hierdoor krijgen ze op den duur meer voedingsstoffen binnen zoals vitamines, antioxidanten en vezels. Ook krijgen ze vaak meer vitamine A, C en E binnen dan bij andere diëten.
2. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor je bloeddruk
Plantaardige producten bevatten een stuk minder LDL-cholesterol dan dierlijke producten. Wel bevatten ze veel HDL-cholesterol. Dit zorgt ervoor dat er minder opbouw van cholesterol in je bloedvaten voorkomt, waardoor je minder snel last hebt van een hogere bloeddruk. Een vegetarisch of veganistisch dieet wordt daarom ook veel aangeraden aan mensen met een hoge bloeddruk. Als bonus heb je daardoor ook minder kans op hart- en vaatziekten.
3. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel
Hoewel er genoeg plantaardige voedingsmiddelen bestaan die vol suiker zitten, is een plantaardig dieet over het algemeen beter voor je bloedsuikerspiegel. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen met een plantaardig dieet een hogere insuline sensitiviteit hebben, een lagere bloedsuikerspiegel en minder kans op diabetes type 2.
4. Plantaardige voedingsmiddelen zijn goed voor het dierenwelzijn
Tot op heden worden er nog veel dierlijke producten gegeten die uit geen fijne omgevingen komen. Kippen, koeien en varkens leven erg dicht op elkaar en hebben maar een kort leven in vergelijking met vrije dieren. Zelfs met de opkomst van biologisch vlees is er nog niet veel verandert. Ook melkkoeien worden vaak niet goed behandeld. Niet iedereen gaat plantaardig leven om deze reden, maar uiteindelijk is een plantaardig dieet beter voor het dierenwelzijn omdat er dan steeds minder behoefte is aan dierlijke producten en er dan meer beweeg- en leefruimte overblijft voor veedieren. Dit maakt plantaardige voedingsmiddelen een duurzamere keuze.
Heeft een plantaardig dieet ook nadelen?
Hoewel plantaardige voedingsmiddelen veel voordelen hebben, zijn er ook een aantal punten waar men op moet letten, zeker wanneer je net begint met plantaardig eten. Zo loop je namelijk het risico dat je te weinig omega vetzuren, vitamine B12 en eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig bestaan hier goede oplossingen voor.
Veel producten, zoals vleesvervangers of plantaardige melk bevatten toegevoegde vitamine B12. Dit is veilig om in te nemen, veel veedieren krijgen namelijk ook supplementen toegediend die in je vlees terecht komen.
Peulvruchten bevatten van nature veel plantaardige eiwitten, waardoor producten zoals sojamelk of bonenburgers erg veel eiwitten bevatten. De kans is daardoor erg klein dat je een eiwittekort oploopt.
Ten slotte kan je ook veel omega vetzuren halen uit zeewier en andere plant producten uit de zee. Sommige mensen kiezen ervoor om supplementen te nemen. Zij nemen dan plankton supplementen. Plankton bevat namelijk erg veel omega vetzuren, en het is een plantaardig product waardoor het geschikt is voor veganisten om deze te nemen.
Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je gevarieerd eet en voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Twijfel je over hoe je moet beginnen met een plantaardig dieet? Dan kan je een diëtist om advies vragen. Ook kun je bij de huisarts een bloedonderzoek doen om te controleren of je bloedwaarden nog gezond zijn.