Hoe ontstaan duizeligheid en hoofdpijn?
Duizeligheid en hoofdpijn gaan vaak samen. Het komt regelmatig voor dat je eerst last krijgt van het één en dat de ander vlak daarna opkomt. Dat is ook niet gek. Zowel duizeligheid als hoofdpijn vinden plaats in je hoofd. Er zijn verschillende redenen waarom deze klachten ontstaan. Deze variëren van toevalligheden of ongelukkige timing tot een serieuze onderliggende ziekte.
- Plotselinge daling in je bloedsuikerspiegel
- Een laag ijzergehalte
- Een lagere hoeveelheid bloed in het lichaam
- Laag bloedsuikerspiegel
- Dehydratatie
- Zonnesteek
- Te weinig gegeten
- Een oorinfectie
- Wagenziekte
- Overmatig sporten
- Een ziekte in de hartspieren
- Bijwerkingen van medicatie
Daarnaast kunnen duizeligheid en hoofdpijn zich ook voordoen wanneer je letsel aan je hoofd hebt opgelopen, zoals een hersenschudding of een flinke schram. Duizeligheid is in sommige gevallen ook een voorbode van migraine, als je hier vaker last van hebt.
Bij hoofdpijn en duizeligheid hoef je vaak niet te kijken naar symptomen, omdat dit zelf al twee symptomen zijn van een mogelijk onderliggende klacht. Wel kan het zo zijn dat je je flauw voelt, sneller je balans verliest, het idee hebt dat je draait, of wat instabiel op de grond staat. Zorg er in elk van deze gevallen voor dat je gaat liggen of zitten om te voorkomen dat je valt.
Dit kun je doen tegen duizeligheid en hoofdpijn
Het is natuurlijk niet fijn wanneer je last hebt van hoofdpijn en duizeligheid, je wil daar zo snel mogelijk van af. Omdat het echter niet altijd even makkelijk te achterhalen is wat de oorzaak is van je klachten, is het ook niet zo eenvoudig om direct van de klachten af te komen. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oplossingen neergezet waarvan je zelf kan uitproberen welke goed werken voor jou.
1. Vermijd prikkelende substanties
Alcohol, cafeïne, sigaretten en drugs zijn prikkelende substanties die invloed hebben op verschillende functies in je hersenen. Zeker wanneer je al last hebt van duizeligheid en hoofdpijn, is het belangrijk om deze substanties te vermijden om te voorkomen dat het erger wordt. Als je vermoed dat je klachten juist worden veroorzaakt door deze substanties, kan je ze ook het beste vermijden of in mindere mate consumeren.
2. Drink genoeg water tegen duizeligheid en hoofdpijn
We bestaan voornamelijk uit water, daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken om te voorkomen dat we uitdrogen. Bij een tekort aan water, kan je last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid doordat je hersenen tijdelijk krimpen door het tekort aan vocht. Dit is geen fijn gevoel en zorgt voor hoofdpijn. Drink daarom, ook wanneer je al hoofdpijn hebt, genoeg water.
3. Neem supplementen tegen een vitaminetekort
Ons lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om zijn functies goed uit te kunnen voeren. Heb je een tekort van één of meerdere van deze stoffen, dan kan je hier vrij snel last van krijgen. Zeker bij een ijzertekort merk je al gauw dat je last krijgt van duizeligheid. Als er bij jou een vitaminetekort is vastgesteld, of wanneer je het sterke vermoeden hebt dat je last hebt van een tekort, kan je supplementen nemen tegen deze klachten. Doe dit echter alleen in overleg met je huisarts en slik nooit zomaar supplementen zonder te weten welke effecten ze hebben op je bestaande medicatie.
4. Neem rust
Soms zijn duizeligheid en hoofdpijn een teken dat je lichaam overwerkt is, of dat je net iets te veel aan het doen bent. In deze gevallen is het verstandig om rust te nemen en te wachten tot de duizeligheid of hoofdpijn wegtrekt. Als je de mogelijkheid hebt, ga even op bed liggen. Anders zijn ontspannen op een stoel en een paar ademhalingsoefeningen doen ook goede manieren om even tot rust te komen. Als je niet al te duizelig bent, kan je ook een korte wandeling buiten maken. De frisse lucht zal je goed doen.
5. Ga langs de huisarts tegen duizeligheid en hoofdpijn
Bij aanhoudende klachten, of wanneer je vermoed dat je medicatie deze klachten veroorzaakt, is het verstandig om langs te huisarts te gaan. Zij kunnen je helpen het probleem te identificeren en je andere medicatie voorschrijven. Als er een onderliggend probleem is, kunnen zij je hier ook bij helpen.