Wat is leververvetting?
Leververvetting wordt ook wel steatose genoemd. Dit komt voor wanneer er een ophoping aan vet binnen de lever plaatsvindt. Een teveel aan dit vet kan voor ontstekingen zorgen waardoor er schade aan je lever ontstaat. Als een gevolg hiervan ontstaat er littekenweefsel en kan je lever mogelijk minder goed functioneren. Er zijn twee onderscheidingen binnen leververvetting. Zo heb je alcoholische leververvetting en non-alcoholische leververvetting.
Je lever is het één-na-grootste orgaan in je lichaam en het houdt zich onder andere bezig met de vetstofwisseling uit het gehele lichaam. Wanneer hier in het proces echter wat misgaat, kan er een ophoping aan vet ontstaan. Het is één van de meest voorkomende leveraandoeningen in de Westerse wereld. Ongeveer 25 tot 30% van de bevolking uit Europa en de Verenigde Staten krijgt hiermee te maken.
De lever heeft een grote reservecapaciteit waardoor leverziekten vaak niet snel ontdekt worden. Zeker in een vroeg stadium zal je weinig tot geen last van symptomen krijgen. Dat gebeurt pas in een later stadium. Gelukkig kan de lever zich (gedeeltelijk) herstellen zodra de oorzaak van de leververvetting wordt weggenomen.
Hoe ontstaat steatose?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kan krijgen van leververvetting. Er zijn echter vier hoofdoorzaken die het meeste voorkomen.
Diabetes type 2
Bij suikerziekte/diabetes type 2 heb je een grotere kans op leververvetting omdat het overschot aan suikers in het lichaam wordt omgezet naar vet. Vooral mensen die niet in behandeling zijn voor hun diabetes of geen medicatie slikken hebben hier een grotere kans op.
Overgewicht en obesitas
Bij overgewicht en obesitas heb je vaak meer vet op je lichaam en dus ook rondom je organen. Bij een teveel aan vet rondom je lever, kan je ook last krijgen van steatose.
Metabool syndroom
Metabool syndroom is een aandoening dat kan voorkomen als gevolg van overgewicht of een andere ziekte/aandoening. Hierbij heb je last van een verstoorde stofwisseling wat kan leiden tot leververvetting. Vaak is metabool syndroom een combinatie van een hoge bloeddruk, een hoog gehalte aan triglyceriden in het bloed, een brede taille, een verhoogd bloedsuikergehalte en een laag HDL-cholesterol gehalte.
Chronisch alcoholgebruik
Alcohol beschadigt de lever waardoor het minder goed in staat is om vet te verwerken. Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting en ontstekingen aan de lever die extra littekenweefsel veroorzaken.
Naast deze vier hoofdoorzaken zijn er ook minder bekende oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van leververvetting. Zo kan ondervoeding hierbij een rol spelen, hebben sommige medicijnen effect op de lever en kan leververvetting voorkomen als bijwerking van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. In sommige gevallen kan je ook last krijgen van leververvetting wanneer je zwanger bent. Dit heet dan zwangerschapssteatose. De klachten hiervan verdwijnen meestal vrij snel na de bevalling.
Wat kan je doen tegen leververvetting?
Wanneer je last hebt van leververvetting of een verhoogde kans hebt op deze aandoening, dan zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om de kans hierop te verkleinen. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de oorzaak. Wanneer je last hebt van leververvetting, zal je huisarts of behandelend arts je begeleiden bij het vinden van de beste oplossing voor deze aandoening.
Wanneer je last hebt van overgewicht of diabetes type 2, dan helpt het om meer aan beweging te doen en je voedingspatroon aan te pakken zodat je een gebalanceerd dieet hebt. Ook lang slapen draagt bij aan een gezonde levensstijl. Bij een gezond gewicht en een (redelijk) stabiele bloedsuikerspiegel, is de kans op vervetting een stuk kleiner.
Bij overmatig alcoholgebruik is het beste advies om zo snel mogelijk te stoppen met het consumeren van alcohol. Voor sommige mensen is dit erg lastig, zij kunnen hulp van een professional inschakelen indien nodig. De lever krijgt hierdoor de kans om weer te herstellen.
Heb je last van leververvetting als gevolg van je medicatie? Dan kan je samen met je arts kijken naar een alternatief medicijn zonder deze bijwerking. Tot op heden bestaan er nog geen medicijnen die leververvetting kunnen terugdraaien, maar met bovenstaande tips kan je je lever al een stuk gezonder maken.