Wat is migraine?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is migraine geen normale hoofdpijn maar een hersenaandoening((Hersenstichting. (2022, 7 maart). Wat is migraine? Geraadpleegd op 16 maart 2022, van https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/migraine/)). Deze aandoening is erfelijk en komt daarom ook veel in families voor. Migraine kenmerkt zich door een heftige hoofdpijn aan één kant van het hoofd. De aandoening heeft verschillende varianten:
- Migraine door hormonen. Deze variant komt voornamelijk voor bij mensen die menstrueren. Rondom hun menstruatie ervaren zij plotselinge migraine. Dit schijnt te komen doordat je oestrogeen hormonen dalen vlak voor de menstruatie.
- Migraine met aura. Ongeveer een kwart van de mensen met migraine hebben last van de variant met aura((Shankar Kikkeri N, Nagalli S. Migraine with Aura. [Updated 2021 Nov 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554611/)). Bij deze variant zie je vaak lichtflitsen of vlekjes in je zicht. Dit begint vaak klein, maar wordt al snel groter. Soms kan je ook gevoelloosheid ervaren in je hand, arm of zelfs mond.
- Chronische migraine. Dit is een ernstige variant van migraine waarbij men minstens de helft van de maand last van klachten heeft.
Mensen met migraine zijn vaak ook extra gevoelig voor licht, geur, kleuren en beweging. Sommigen worden hierbij ook misselijk en kunnen gaan overgeven. Ook kinderen kunnen last van deze aandoening krijgen. Dit duurt vaak echter korter en hierbij ervaren ze minder pijn. Wel hebben zij sneller last van misselijkheid en overgeven. Hoewel migraine een nare aandoening is, valt het vaak niet op. Dit komt omdat mensen met deze hersenaandoening zich al snel terugtrekken.
Wat is migraine: Hoe ontstaat het?
Het is tot op heden nog onduidelijk wat nu precies de oorzaak van deze hersenaandoening is. Wel vermoeden onderzoekers dat het ontstaat door abnormale hersenactiviteiten. Ook ontstaat het vaak als gevolg van meerdere prikkels. Deze prikkels kunnen te maken hebben met licht en geluid, maar ze kunnen ook vanuit je eigen lichaam komen. Het gaat hierbij dan om hormonen als gevolg van stress of de menstruatie.
Een theorie over het ontstaan van migraine heeft te maken met de verwerking van prikkels. Normaal gesproken stuurt je hersenstam prikkels naar je hersenvlies toe die hier verwerkt worden. Bij migraine raken deze prikkels door de war, of komen ze harder aan, waardoor je last krijgt van pijn. Deze vliezen sturen dan allemaal signaalstoffen door je hersenen, waardoor je hersenen overprikkeld raken (1).
Hoe herken je een aanval?
Een migraine aanval heeft geen vaste duur. Het kan 4 uur duren, maar ook 3 dagen. Soms krijg je ook al last van symptomen 24 uur voordat de pijn begint. Deze kunnen dan ook nog langer door blijven gaan, tot wel 24 uur na de pijn((What is migraine? (2021, 10 november). The Migraine Trust. Geraadpleegd op 16 maart 2022, van https://migrainetrust.org/understand-migraine/what-is-migraine/)). Het is soms lastig om de symptomen te herkennen, zeker wanneer je er eerder weinig tot geen last van hebt gehad. Wel zijn er een aantal dingen die je kan meenemen bij het identificeren van een (aankomende) aanval((The Timeline of a Migraine Attack. (2022, 9 maart). American Migraine Foundation. Geraadpleegd op 16 maart 2022, van https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/timeline-migraine-attack/)):
Een paar uur of dagen van tevoren:
- Prikkelbaarheid
- Veel gapen
- Vermoeidheid
- Depressieve klachten of een somber gevoel
- Gevoeligheid voor licht en geluid
- Misselijkheid
- Moeite met concentreren
Binnen een uur van tevoren:
- Tijdelijk zichtverlies
- Tintelende lichaamsdelen
- Veranderingen in het zicht
Wat is migraine: Hoe kan je het tegengaan?
Doordat er nog zo weinig bekend is over migraine, is het ook lastig om het 100% tegen te gaan. Wel zijn er dingen die je kan doen om de kans op een aanval te verkleinen. Deze zullen niet altijd werken, maar geven je wel meer inzicht in je situatie en het patroon. Daarnaast hebben we ook wat tips voor je voor tijdens de aanval.
1. Herken je triggers
Vaak is een migraine aanval een gevolg van een aantal triggerende prikkels. Door te weten welke prikkels klachten veroorzaken, kan je de kans op pijn verkleinen. Je zorgt er dan voor dat je zo min mogelijk prikkels tegenkomt in het dagelijks leven.
2. Wat is migraine: Houd een dagboek bij
Door bij te houden wanneer je migraine hebt, hoe lang het duurde en wat je daarvoor had gedaan of gegeten, kan je patronen gaan herkennen. Misschien heb je namelijk vaak een aanval de dag na een stressvol evenement. Dan weet je dus dat zo’n evenement mogelijk bijdraagt aan jouw aanval.
3. Neem voldoende rust
Tijdens een migraine aanval heb je vaak al genoeg pijn. Het is dan verstandig om voldoende rust te nemen, ook na de aanval. Blijf thuis en ga eventueel op bed liggen zonder prikkels om je heen.
4. Gebruik een koud kompres
Kou kan helpen bij het verlichten van de sensatie van pijn, blijkt uit onderzoek((Sprouse-Blum, A. S., Gabriel, A. K., Brown, J. P., & Yee, M. H. (2013). Randomized controlled trial: targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient. Hawai’i journal of medicine & public health : a journal of Asia Pacific Medicine & Public Health, 72(7), 237–241.)). De theorie hierbij is dat de kou je zenuwen koelt, waardoor deze minder snel signalen doorgeven. Of die theorie klopt, is echter niet zeker.
5. Wat is migraine: Gebruik medicatie
Hoewel niet iedereen er fan van is, kan medicatie wel helpen tegen migraines. Soms is de pijn zo heftig, dat je nog nauwelijks kan functioneren. Ga in dat geval naar een deskundige en praat over je klachten. Zij kunnen je de juiste medicatie voorschrijven of je andere tips meegeven.