Wat is vitamine E?
Vitamine E is een plantaardige, vetoplosbare vitamine. Het is een antioxidant* en beschermt daarbij de verschillende onderdelen van het lichaam, zoals de cellen, bloedvaten, organen en het weefsel. Je kan vitamine E in veel voedingsmiddelen vinden zoals plantaardige olie, noten, zaden, graanproducten en bepaalde soorten groenten en fruit((Voedingscentrum. (z.d.-e). Vitamine E. Geraadpleegd op 4 juli 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx)).
Er zijn verschillende vormen van vitamine E. Dit zijn de tocoferolen die je kan onderverdelen in alfa-, bèta-, gamma, of deltatocoferol. Alfatocoferol is hiervan het belangrijkste deel, want dat neemt ons lichaam het beste op. Volgens de Gezondheidsraad hebben mannen vanaf 18 jaar zo’n 13 mg vitamine E per dag nodig. Voor vrouwen (inclusief zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven) is dit 11 mg.
Volgens het Voedingscentrum is er geen specifieke waarschuwing voor het nemen van teveel vitamine E. Uit je voeding kan je niet teveel halen, alleen met supplementen. In dat geval geldt er een bovengrens van 300 mg voor volwassenen. Er zijn niet veel symptomen bekend van een vitamine E overschot, maar het kan de bloedstolling in de weg staan.
*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie
35.000+ tevreden klanten
Wat is het effect van vitamine E tijdens zwangerschap?
Hoewel het dus lijkt dat een teveel aan vitamine E niet zozeer schadelijk is, zijn er wel risico’s verbonden aan de zwangerschap. Zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat een verhoogde inname van vitamine E tijdens zwangerschap kan leiden tot een grotere kans op hartafwijkingen bij het kind((Smedts HP, de Vries JH, [..], Steegers-Theunissen RP.High maternal vitamin E intake by diet or supplements is associated with congenital heart defects in the offspring. BJOG 2009; 116(3):416-23)). De onderzoekers weten nog niet met zekerheid wat dit veroorzaakt, maar één van de theorieën is dat het te maken heeft met de antioxidante werking van de vitamine. Er zou dan een disbalans zijn tussen de antioxidanten en de oxidanten in het embryonale weefsel.
Aan de andere kant is een tekort aan vitamine E tijdens zwangerschap ook niet gezond. In Nederland komt dit gelukkig vrijwel niet voor, zeker wanneer je een gevarieerd en gezond dieet volgt.
Heb je vitamine E tijdens zwangerschap nodig?
Andere onderzoeken wijzen ook uit dat het nemen van extra vitamine E tijdens de zwangerschap ofwel wordt afgeraden ofwel vrijwel geen effecten geeft((Rumbold A, Ota E, Hori H, Miyazaki C, Crowther CA. Vitamin E supplementation in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No.: CD004069. DOI: 10.1002/14651858.CD004069.pub3)). We kunnen hieruit concluderen dat je tijdens de zwangerschap geen vitamine E supplementen hoeft te nemen, maar je hoeft ook geen voedingsmiddelen met vitamine E te vermijden. Door gewoon een gebalanceerd dieet te volgen, zal je voldoende vitamine E binnenkrijgen voor de ontwikkeling van je kind, zonder dat zij teveel binnenkrijgen.
Andere dingen om op te letten
Er zijn wel andere vitamines en mineralen waar je rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap. Deze kunnen namelijk goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Zo draagt folaat (vitamine B11) bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap*. Foliumzuur is daarom een handige vitamine voor mensen die zwanger willen worden. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus*.
Mocht je van jezelf een risico hebben op een bepaald vitaminetekort, dan is het verstandig om deze ook voldoende in te nemen. Je arts kan je hierover informeren. Zeker bij zwangerschap is het belangrijk om niet zelf zomaar supplementen te nemen, maar om dit altijd in overleg met een specialist te doen. Tijdens je zwangerschap is het vooral ook belangrijk om je voor te bereiden op de komst van je kind, ouderschapsverlof, en natuurlijk genieten van het moment met je partner.