Omgaan met stress en spanning: algemene tips en stress management tools
Het klinkt altijd zo makkelijk: zorg voor minder stress in je leven. Dat is natuurlijk niet 1,2,3 geregeld. Wanneer we je vragen om je stressoren (dingen die jou stress geven) aan te pakken, vragen we je om te beginnen met dingen waar je wél invloed op hebt. Misschien ervaar jij druk vanuit de maatschappij om aan een bepaald plaatje te voldoen. De confrontatie met perfecte foto’s op social media maakt dit er niet beter op. Probeer eens een tijdje zonder social media en ontdek wat dit doet voor jou. Ben je niet meer gelukkig in je huidige baan? Wellicht is het tijd voor een nieuwe werkgever. Of toch een carrière switch.
Ook helpen bepaalde activiteiten en stress management tools je beter omgaan met stress. Je leert dingen een plekje te geven, in contact te komen met je gevoelens of beter je innerlijke rust te bewaren. Denk hierbij aan:
- Een wandeling in de natuur
- Tijd vrij maken voor hobby’s
- Regelmatig sporten
- Yoga
- Ademhalingsoefeningen
- Meditatie of mindfulness
- Muziek luisteren
- Reflective journaling (reflecterend schrijven)
Vind je het moeilijk om zelfstandig je stressoren aan te pakken? Je bent echt niet de enige! Bespreek het eens met je huisarts en overweeg de hulp van een professional in te schakelen. Zij leren je omgaan met stress, stressoren aan te pakken en bieden nieuwe en interessante inzichten.
Welke B-vitaminen dragen bij aan de weerstand tegen stress?*
Wist je dat micronutriënten (vitamines, mineralen en plantenstoffen) uit voeding betrokken zijn bij onze weerstand tegen stress? B-vitaminen zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze zijn van belang voor ontzettend veel processen in het lichaam. Zo ook je energiehuishouding en psychologische functies.* Vitamine B11 (folaat) en B5 dragen bij aan de weerstand tegen stress.* Een supplement met deze vitaminen is dan ook aan te raden ter ondersteuning in spannende tijden en in stresssituaties.*
Ook vitamine B1, B3, B6, B8 en B12 spelen een belangrijke rol bij de psychologische functies*. Zo dragen ze bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest.* Maar dragen ze ook bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het beredeneervermogen en zijn ze goed voor de gemoedstoestand en geestelijke balans.* Met een vitamine B-complex supplement til je eenvoudig je inname naar een hoger niveau.
Wonderkruid ashwagandha
Ashwagandha, ook wel Indiase ginseng en winterkers genoemd, is een bijzonder plantje dat al eeuwenlang wordt ingezet binnen de Ayurvedische gezondheidsleer. En dat nu terecht meer aandacht krijgt van moderne wetenschappers. Maar is dit wonderlijke kruid ook iets voor jou? De werkzame stoffen in ashwagandha is de flavonoïde withanolide. Flavonoïden zijn natuurlijke plantenstoffen die over bijzondere krachten zouden beschikken. Er is meer wetenschappelijk onderzoek vereist om dieper in te gaan op de exacte werking van flavonoïden. Ashwagandha in supplementen zijn interessant vanwege de adaptogene eigenschappen.** Je gebruikt een ashwagandha supplement ter ondersteunen in spannende tijden, voor ontspanning en mentaal welzijn en voor emotioneel evenwicht.**
Wat hebben stress en magnesium met elkaar te maken?
Wondermineraal magnesium is betrokken bij honderden lichaamsprocessen. Zo is het van belang voor het behoud van sterke botten, een normale spierfunctie en de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen.* Magnesiumsupplementen zijn dan ook vaak alleen populair onder sporters en ouderen. Toch zijn er veel meer mensen die baat kunnen hebben bij een hogere magnesiuminname. Gezondheidsduizendpoot magnesium is namelijk ook betrokken bij de energiehuishouding en psychologische functies.* En die willen we natuurlijk beide graag optimaal laten werken in tijden van stress.
Een van de rollen van magnesium is de bevordering van de energiestofwisseling en de activering van de natuurlijke energie in je lichaam.* Bovendien helpt magnesium energie vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten.* Ook bij futloosheid kan magnesium ingezet worden.* Het veelzijdige mineraal draagt namelijk bij aan extra energie bij vermoeidheid.* Als kers op de taart draagt magnesium bij tot normale psychologische functies.* Bij geestelijke inspanning, voor geestelijke veerkracht en een heldere geest.* Maar ook is het goed voor de gemoedstoestand en gunstig voor een goede geestelijke balans.*
Kies jij voor een magnesiumsupplement, kies dan wel voor een vorm van magnesium met een organische verbinding. Dit vanwege de biologische beschikbaarheid. Voorbeelden hiervan zijn citraat, tauraat en bisglycinaat.
Conclusie omgaan met stress en spanning
Ervaar jij regelmatig of misschien wel dagelijks stress? Dan is dit je teken om hiermee aan de slag te gaan. Ten eerste door uit te zoeken wat jouw stressoren zijn. Zijn er stressoren die je kunt missen in je leven? Daarnaast kun je alternatieve methoden proberen. Bepaalde activiteiten en stress management tools helpen jou beter omgaan met stress. Zodat je ontdekt waar deze stress vandaan komt en hoe je de innerlijke rust kunt vinden. Lukt het je niet om zelf je stressoren aan te pakken, schakel dan professionele hulp in. Een huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste persoon die jou leert omgaan met stress. Of door je nieuwe inzichten te bieden. Ook doe je er goed aan je voeding en inname van micronutriënten onder de loep te nemen. Supplementen met de micronutriënten uit dit artikel kunnen jou de ondersteuning bieden die je zoekt.
*Goedgekeurde gezondheidsclaims
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating
Referenties:
- Dragoş, D., & Tănăsescu, M. D. (2010). The effect of stress on the defense systems. Journal of medicine and life, 3(1), 10–18.
- Golbidi, S., Frisbee, J. C., & Laher, I. (2015). Chronic stress impacts the cardiovascular system: animal models and clinical outcomes. American journal of physiology. Heart and circulatory physiology, 308(12), H1476–H1498.
- Carneiro-Nascimento, S., Opacka-Juffry, J., Costabile, A., Boyle, C. N., Herde, A. M., Ametamey, S. M., Sigrist, H., Pryce, C. R., & Patterson, M. (2020). Chronic social stress in mice alters energy status including higher glucose need but lower brain utilization. Psychoneuroendocrinology, 119, 104747.