Wat doet glucosamine?
Glucosamine is van vitaal belang voor het opbouwen van kraakbeen. Kraakbeen is een flexibel, taai bindweefsel dat in verschillende delen van het lichaam wordt aangetroffen. Dit stevige, rubberachtige weefsel fungeert als opvulling aan de uiteinden van lange botten waar ze gewrichten ontmoeten. Maar wat doet glucosamine nu precies in het menselijk lichaam?
Naarmate we ouder worden, kan kraakbeen minder flexibel worden en gestaag afbreken. Er zijn aanwijzingen dat het gebruiken van een supplement met glucosamine dit proces kan vertragen.
Sommige wetenschappers geloven dat het de zwavel in glucosamine is die gunstig is voor de gezondheid van het kraakbeen. Zwavel moet namelijk in kraakbeen worden opgenomen om het te herstellen en te repareren. Ofwel, glucosamine speelt een rol in de opname van zwavel in kraakbeen. Daarmee wordt de vraag “wat doet glucosamine” beantwoord. Lees echter snel verder om te achterhalen waar glucosamine voor gebruikt wordt.
Waar wordt glucosamine voor gebruikt?
Ook is het interessant om te kijken naar de toepassingsmogelijkheden van glucosaminesupplementen. Daarbij worden er een aantal gezondheidsvoordelen van glucosamine als uitgangspunt genomen. Op die manier weet je precies wat een glucosamine supplement mogelijk kan bewerkstelligen.
1. Glucosamine kan ontstekingen verminderen
Glucosamine wordt vaak gebruikt om symptomen van verschillende ontstekingsaandoeningen te behandelen. Hoewel de exacte relatie tussen glucosamine en ontstekingen nog steeds vrij onduidelijk is, lijkt het ontstekingen gemakkelijk te verminderen.
Een studie toonde namelijk een significante ontstekingsremmende werking van glucosamine aan – voornamelijk wanneer het werd aangebracht op cellen die betrokken zijn bij botvorming.
Een andere studie – uitgevoerd onder 200 mensen – koppelde het gebruik van glucosaminesupplementen aan een vermindering van 28% en 24% in twee specifieke biochemische ontstekingsmarkers: CRP en PGE.
2. De stof glucosamine ondersteunt gezonde gewrichten
We hebben het al eerder in dit artikel beschreven, maar één van de belangrijkste taken van glucosamine in het menselijk lichaam is het ondersteunen van een gezonde ontwikkeling van de weefsels tussen je gewrichten. Gewrichtskraakbeen is een soort glad wit weefsel dat de uiteinden van je botten bedekt waar ze elkaar raken.
Door middel van dit proces worden gewrichten gevormd. Dit soort weefsel – samen met een smeervloeistof genaamd “synoviale vloeistof” – zorgt ervoor dat botten vrij over elkaar kunnen bewegen, waardoor wrijving wordt geminimaliseerd en pijnloze bewegingen middels je gewrichten mogelijk gemaakt worden.
Glucosamine helpt verschillende chemische verbindingen te vormen die betrokken zijn bij de vorming van gewrichtskraakbeen en synoviale vloeistof. Sommige studies geven alsmede aan dat suppletie van glucosamine het gewrichtsweefsel kan beschermen door de afbraak van kraakbeen te voorkomen.
Een ander onderzoek onder 41 fietsers wees uit dat suppletie van maximaal 3 gram glucosamine per dag de collageenafbraak in de knieën met 27% verminderde in vergelijking met 8% in de placebogroep.
3. Ter behandeling van bot- en gewrichtsaandoeningen
Glucosaminesupplementen worden vaak gebruikt om verschillende bot- en gewrichtsaandoeningen te behandelen. Dit molecuul, ofwel glucosamine, is namelijk specifiek onderzocht op zijn potentieel om symptomen en ziekteprogressie, geassocieerd met osteoartritis, reumatoïde artritis en osteoporose, te behandelen.
Meerdere studies geven aan dat dagelijkse suppletie van glucosamine sulfaat een effectieve, langdurige behandeling van artrose kan bieden door een significante vermindering van pijn, behoud van gewrichtsruimte en algehele vertraging van de bijbehorende ziekteprogressie te bewerkstelligen.
Sommige onderzoeken hebben significante vermindering van reumatoïde artritis (RA) aangetoond bij muizen die zijn behandeld met verschillende vormen van glucosamine.
Mogelijke risico’s en bijwerkingen
Glucosaminesupplementen zijn veilig voor de meeste mensen. Echter, er zitten ook enkele risico´s verbonden aan het gebruik van glucosamine.
Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer:
- Misselijkheid en overgeven
- Diarree
- Last van maagzuur
- Buikpijn
Gebruik daarnaast geen supplement met glucosamine wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Glucosamine kan alsmede de bloedsuikerspiegel in negatieve zin beïnvloeden bij mensen met diabetes, hoewel dit risico relatief laag is. Als je diabetes hebt of diabetesmedicatie gebruikt, raadpleeg dan eerst je arts alvorens je glucosamine gaat gebruiken.
Glucosamine samengevat
In dit artikel hebben wij antwoord op de vraag “wat doet glucosamine” gegeven. Glucosamine komt van nature in je lichaam voor en speelt een vitale rol bij de ontwikkeling en het onderhoud van gezonde gewrichten.
Het kan daarom goed gebruikt worden in combinatie met omega 3 supplementen, hetgeen eveneens bijdraagt aan het onderhoud van gezonde gewrichten.
Hoewel glucosamine wordt gebruikt om verschillende gewrichts-, bot- en ontstekingsziekten te behandelen, zoals IBD, interstitiële cystitis en TMJ, ondersteunt het meeste onderzoek alleen de effectiviteit ervan voor symptoommanagement op de lange termijn.
Een dosering van 1.500 mg glucosamine per dag lijkt voor de meeste mensen veilig, maar kan bij sommigen milde bijwerkingen veroorzaken. Wanneer je daarom een glucosaminesupplement wilt gebruiken, dien je dit eerst te bespreken met een arts of diëtist.