Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid op of rondom de lippen. Het wordt ook wel koortsuitslag of herpes labialis genoemd en één op de drie mensen hebben hier last van((Apotheek.nl. (z.d.). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 27 juli 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/koortslip#wat-is-koortslip)). Dit komt omdat een koortslip door het herpesvirus wordt veroorzaakt. Dit virus bevindt zich in het vocht van de blaasjes en deze verspreidt zich via contact met de handen, knuffelen of zoenen. Ook kan je het krijgen wanneer je hetzelfde (ongewassen) bestek gebruikt, lipbalsem deelt en wanneer je een handdoek deelt. 

koortslip is een teken van het herpesvirus

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wanneer ze het woord ‘herpes’ horen, wordt een koortslip vaak niet seksueel overgedragen. Veel mensen lopen het namelijk al op wanneer zij een kleuter zijn, door middel van contact met spullen of mensen die het virus bij zich dragen. In eerste instantie zijn hier vaak geen klachten van zichtbaar, maar soms kunnen zij er ziek van worden. 

Ondanks dat het herpesvirus in de meeste gevallen niet seksueel wordt overgedragen, is het wel mogelijk. Heb je een koortslip en heb je dan contact met de genitaliën van de andere persoon? Dan kan je het herpesvirus overdragen op de genitaliën. Dan ontstaat er herpes genitalis. Andersom kan iemand met herpes genitalis het virus ook overdragen op de mond, waardoor dan de een plekje op de lip ontstaat.

Hoe herken je een koortslip?

Het herpesvirus blijft de rest van je leven bij je, maar is niet altijd actief. Tijdens deze inactieve perioden ben je niet besmettelijk. Sommige mensen dragen het virus bij zich, maar reageren er niet op. Zij krijgen dan geen koortslip en zijn dan ook niet besmettelijk. Wanneer je besmet bent met het herpesvirus, loop je een groter risico op een koortslip wanneer je één of meerdere van de volgende dingen hebt meegemaakt:

  • koorts
  • een operatie
  • een verminderde weerstand
  • direct zonlicht
  • stress en vermoeidheid
  • de menstruatie
  • het krijgen van een wondje op de lippen
  • verkoudheid
  • keelontsteking
  • medicatie die je weerstand kan verminderen

Over het algemeen kan een plekje op de lip geen kwaad en verdwijnt het blaasje uit zichzelf na een aantal dagen. Zolang je hier niet aan krabt, blijft er geen litteken achter. Het blijft wel besmettelijk zolang als dat je een blaasje hebt. Wanneer het blaasje opdroogt en een korstje krijgt, ben je nog steeds besmettelijk, maar wel minder. 

Wat kan je doen tegen een koortslip?

Wanneer je last van een koortslip hebt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn. Daarom is het handig om een aantal dingen te ondernemen die de kans op besmetting en verdere irritatie nog meer verminderen. Een koortslip behandelen is gelukkig niet heel lastig. Hieronder hebben wij een aantal tips op een rij gezet waardoor je je klachten sneller kan verminderen((Koortslip: 6 do’s en don’ts. (2022, 8 juli). Arts en Zorg. Geraadpleegd op 27 juli 2022, van https://www.artsenzorg.nl/blogs/algemeen/koortslip)).

antivirale zalf kan helpen tegen het virus

1. Verminder stress

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress speelt een grote rol bij het ontstaan van een koortslip. Door, zowel vóór als tijdens de uiting van het virus veel te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen, kan je de klachten een stuk meer verminderen. Probeer regelmatig aan ontspanningsoefeningen te doen, of mediteer voordat je gaat slapen om je stress te verminderen.

2. Zit niet aan je koortslip

Hoewel het misschien jeukt, irriteert of gewoon raar voelt, probeer niet aan je koortslip te zitten. Door eraan te zitten, breng je het virus aan op je vingers. Wanneer je deze dan vergeet te wassen, kan je de besmetting overdragen. Daarnaast kan je zelf ook nog meer last krijgen, zoals wanneer je aan je ogen zit met je vingers. Deze kunnen dan ook gaan irriteren.

3. Gebruik antivirale crème

Zodra je je koortslip voelt opkomen, kan je het beste direct beginnen met het smeren van antivirale crème. Deze kan je verkrijgen bij de apotheek en soms ook bij de drogist. Heb je al een blaasje? Gebruik dan zinkcrème. Deze zorgt ervoor dat het blaasje sneller kan indrogen. 

4. Ga naar de huisarts

Wanneer je erg veel last hebt van je koortslip of wanneer deze na 14 dagen nog niet weg is, neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer je medicatie hebt die je weerstand flink verminderd, is het verstandig om contact op te nemen met je arts bij de eerste signalen van het herpesvirus((Zorgwijzer. (2022, 21 juli). Koortslip: is het besmettelijk en hoe lang duurt het? (+ Tips). Geraadpleegd op 27 juli 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/koortslip)). 

5. Vermijd contact met anderen

Ten slotte hebben we nog dit advies. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, is het belangrijk om contact met anderen te vermijden. Drink niet uit hetzelfde glas, gebruik je eigen handdoeken, tandenborstels en lipbalsem en zoen niet met anderen. Probeer ook contact met je partner te vermijden tot de klachten weg zijn. 

Verdere informatie over de koortslip