Wat is psoriasis?

psoriasis is een chronische auto-immuunziekte

Psoriasis wordt ook nog wel eens de schubbenziekte of zilverschub genoemd. Dit is een chronische auto-immuunziekte. Wanneer je deze aandoening hebt houdt dit in dat de hoorncellen uit de bovenste laag van je huid zich te snel verdelen. Er wordt dus eigenlijk meer huid aangemaakt dan je nodig hebt. Daarbij rijpen deze cellen ook minder, waardoor zij het afschilferen verstoren. Als een gevolg hiervan krijg je dan een zogenoemde “schubbige” huid op de plekken waar je psoriasis hebt. Deze plekken zijn soms rood, maar hebben vaak ook een witte of zilverachtige kleur. Mensen met meer melanine in hun huid hebben, wanneer zij psoriasis hebben, vaak meer last van deze symptomen((Shah, S. K., Arthur, A., Yang, Y. C., Stevens, S., & Alexis, A. F. (2011). A retrospective study to investigate racial and ethnic variations in the treatment of psoriasis with etanercept. Journal of drugs in dermatology : JDD, 10(8), 866–872.)).

Hoewel psoriasis op eczeem lijkt, zijn dit niet dezelfde ziekte. Er bestaan verschillende soorten psoriasis waarvan psoriasis vulgaris (of psoriasis en plaque) het meeste voorkomt. Andere varianten zijn:

Hoe ontstaat het?

Net als bij veel andere auto-immuunziekten, is de exacte factor die psoriasis veroorzaakt onbekend. Wel zijn er een aantal andere factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van deze ziekte. Zo speelt je immuunsysteem hierbij een grote rol. Dit komt vermoedelijk door de groepjes aan T-cellen in de aangetaste plekken. Deze kunnen mogelijk een immuunreactie opwekken, waardoor er ontstekingen ontstaan. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is psoriasis niet besmettelijk.

Een andere factor is erfelijkheid. Wanneer iemand in je familie, met name één van je ouders, psoriasis heeft, bestaat er een kans dat je het zelf ook krijgt. Hoe deze overerving tot stand komt is nog onbekend((Weedon, D. (2002) Skin pathology. Churchill- Livingstone, Londen, pp76-86.)).

Ten slotte zijn er ook zogenoemde triggers die psoriasis kunnen opwekken. Dit kan alleen wanneer je al aanleg voor de ziekte hebt. Algemene triggers zijn onder andere:

Andere factoren die een trigger reactie kunnen opwekken zijn het klimaat, of je rookt, hormonale factoren en stress (3).

Hoe kan je psoriasis behandelen?

een goede zalf kan helpen de symptomen te bestrijden

Er zijn verschillende soorten behandelingen die je kan volgen wanneer je last hebt van psoriasis. De ziekte kan niet compleet verholpen worden, maar je kan wel de symptomen en klachten behandelen om er zo min mogelijk last van te hebben. Het is niet zoals de genezing van een wond. De meest voorkomende behandelingen bestaan uit:

Zelf kan je ook stappen ondernemen om de klachten zo klein mogelijk te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door de psoriasis plekken goed vet te houden en te voorkomen dat je huid uitdroogt. Ook kan je het beste schadelijke parfums, zepen en lotions (waaronder aftersun) vermijden.