Gezondheidsvoordelen van borstvoeding
Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding geven vele voordelen heeft voor jouw baby, zoals:
- Er ontstaat een hechtere band tussen jou en jouw baby door het knuffelhormoon oxytocine.
- Jouw baby heeft minder kans op ziekten en bepaalde infecties, zoals infecties in het maag- en darmkanaal.
- Waarschijnlijk heeft jouw baby minder kans op astma, overgewicht en benauwdheid.
- Borstvoeding bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voor jouw baby.
Het geven van borstvoeding heeft ook diverse voordelen voor jezelf. Zo heb jij hierdoor een minder hoge kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, reuma en diabetes mellitus (suikerziekte).
Je hebt daarnaast minder kans op het krijgen van verschillende kankersoorten. Bovendien helpt het je om weer makkelijker op gewicht te komen na de zwangerschap.
Hoe ontstaat borstvoeding?
Door hormonen en reflexen in het lichaam wordt er borstvoeding aangemaakt.
De hoeveelheid moedermelk die wordt aangemaakt, wordt afgestemd op jouw baby. Als jouw baby vaker en meer drinkt, dan wordt er automatisch meer borstvoeding aangemaakt.
Om complicaties te voorkomen is het belangrijk om een goede houding te hebben tijdens het geven van borstvoeding. Soms lukt borstvoeding geven niet. Dan kan je hulp vragen aan een lactatiekundige.
Als het echt niet lukt is kunstvoeding een optie. Kunstvoeding bevat echter niet de immunoglobulinen die in natuurlijke borstvoeding zitten. Immunoglobulinen zijn antistoffen tegen infecties.
Extra eten
Het produceren van borstvoeding kost meer calorieën. Het vergt veel energie en vocht. Het is daarom belangrijk dat jij meer drinkt en eet dan voorheen.
Wel is het van belang dat je kiest voor gezonde voedingsmiddelen. Zo zorg jij ervoor dat jouw borstvoeding voldoende voedingsstoffen bevat.
Jij mag meer van de onderstaande voedingsmiddelen eten en drinken.
- Ongezouten noten
- Vlees
- Vegetarische producten
- Volkorenbrood
- Vet, zoals halvarine of margarine
- Vocht, waaronder water, thee of koffie (liefst cafeïnevrije koffie en thee)
Hoeveel voeding en vocht jij precies nodig hebt verschilt per persoon. De hoeveelheid energie is onder andere afhankelijk van jouw mate van beweging, lengte, gewicht en spier- en vetmassa verdeling.
Als jij meer dan één baby hebt, dan zal je nog meer moeten eten en drinken. Wanneer jij precies wilt weten wat je nodig hebt, dan kan jij advies vragen aan een diëtist.
Voedingssupplementen voor de zwangerschap
Als jij voldoende gevarieerd eet zijn voedingssupplementen niet nodig tijdens het geven van borstvoeding. De volgende vrouwen moeten doorgaans een vitamine D supplement van 10 microgram per dag nemen:
- Vrouwen die weinig overdag in de zon komen.
- Vrouwen waarvan de huid bedekt is.
- Vrouwen met een donkere (getinte) huidskleur.
Als blijkt dat jij een ernstig tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, dan kan de dokter bepaalde vitamines of mineralen voorschrijven. Anders kunnen goede zwangerschapssupplementen een effectief hulpmiddel zijn.
Voedingsmiddelen om te beperken of te vermijden
Net als tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde voedingsmiddelen die beperkt of vermeden moeten worden tijdens de periode van het geven van borstvoeding. Lees verder om erachter te komen welke producten je het beste kunt beperken. Daarnaast ga ik in op enkele producten die je beter helemaal uit jouw dieet kunt schrappen gedurende het geven van borstvoeding.
Producten die moeten worden beperkt
De onderstaande voedingsmiddelen moeten worden beperkt, vanwege eventuele giftige stoffen in de voedingsmiddelen.
Vette vis: Beperk dit tot maximaal twee porties per week. Vette vis is de beste keuze, omdat deze gezonder zijn dan de magere vissoorten. Er zitten kleine hoeveelheden schadelijke dioxines in vette vis. In sommige vissoorten zit ook een verhoogd gehalte aan zware metalen. Gezien de dosis die in twee porties per week zit, is het niet schadelijk voor jouw baby.
Thee en koffie: De stof cafeïne kan ervoor zorgen dat jouw kind rusteloos wordt.
Vermijd tijdens het geven van borstvoeding deze producten
Een aantal producten moeten gedurende het geven van borstvoeding vermeden worden vanwege de schadelijke stoffen. Dit zijn er gelukkig minder dan tijdens de zwangerschap.
Echter, is het goed om alsnog een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon aan te houden.
Schrap idealiter de onderstaande producten uit jouw dieet tijdens het geven van borstvoeding:
Alcohol: Het is het beste om alcohol te vermijden tijdens het geven van borstvoeding. De schadelijke stoffen in alcohol komen namelijk in de borstvoeding. Als jij toch wilt drinken zou jij maximaal 1 glas kunnen nemen nadat jij borstvoeding hebt gegeven. Na het drinken moet jij 3 uur wachten met borstvoeding geven. Daarna is namelijk de alcohol uit jouw moedermelk verdwenen. Het duurt drie uur per standaardglas alcohol voordat de alcohol uit jouw moedermelk is.
Bepaalde kruiden, venkel en anijs: In sommige kruiden – zoals aloë, senna en kava kava – zitten plantengifstoffen die schadelijk voor jouw baby zijn. Ook kun je beter venkel en anijs vermijden.
Ondanks dat jij geleidelijk zult afvallen van borstvoeding, is het belangrijk om niet bewust te gaan diëten tijdens het geven van natuurlijke moedermelk aan jouw kleine. Dat kan er namelijk voor zorgen dat jouw baby onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan ook leiden tot een tekort aan voedingsstoffen bij jezelf.