Wat is psychedelische therapie?
Psychedelische therapie is een vorm van therapie waarbij geestverruimende middelen worden gecombineerd met praten met een professionele therapeut. Promovendus op het gebied van psychedelica van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Joost Breeksema, geeft aan dat tot 30% van de mensen met (ernstige) psychische klachten vaak niet de hulp krijgt die ze nodig hebben bij de standaard zorg in Nederland. Volgens hem kunnen deze mensen baat hebben bij het volgen van psychedelische therapie.
Wanneer je mentaal overbelast bent, of niet lekker in je vel zit, kan je vaak terecht bij een psycholoog die je op weg helpt. Wanneer je echter last hebt van ernstigere klachten, heb je soms andere hulp nodig.
Vooral mensen met stoornissen zoals depressie, PTSS, angst, verslavingen en terminale ziekten komen hier beter uit. Het is niet zoals een standaard sessie bij de psycholoog, maar het is wel de bedoeling dat je veel praat. Het gebruik van deze psychedelische middelen zorgt er juist voor dat je psychische en emotionele flexibiliteit wordt vergroot, waardoor je de trauma’s en gedachten beter kan verwerken. Volgens Breeksema gaan de patiënten vrijwillig “naar binnen” in hun hoofd. Ze kunnen dan situaties vanuit een ander perspectief bekijken, wat ze weer nieuwe inzichten geeft.
Wat zijn de effecten van psychedelische therapie?
Het is duidelijk dat psychedelische therapie een stuk intensiever is dan gewone therapie. Daarom worden de patiënten van tevoren ook goed geïnformeerd over de effecten van de middelen die zij nemen. De sessies duren ook geen uur, maar eerder 8 tot 9 uur. Volgens Tijmen Bostoen, psychiater en trauma-expert, komen er vaak ook hele intense ervaringen naar voren. Daarom zijn er altijd twee ervaren therapeuten aanwezig.
Tijdens een sessie kan je flink sterke emoties ervaren, waaronder woede of angst. Onder begeleiding leer je deze emoties te ervaren en te verwerken. Toch heeft het een flinke impact, waardoor je na de behandeling vaak nog een aantal extra verwerkingsgesprekken hebt. Zo kan je de ervaringen een plek geven.
Voorlopig vinden de behandelingen alleen in de experimentele fase plaats. Bostoen maakt tijdens zijn behandelingen gebruik van MDMA. Hoewel deze drug officieel illegaal is in Nederland, is het gebruik bij experimentele onderzoeken zoals deze therapie goedgekeurd. Wel moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden voordat het officieel al therapievorm gebruikt mag worden.
Recreatief gebruik van psychedelische middelen wordt sterk afgeraden. Dit komt omdat je het zelf niet goed kan doseren en ook niet zeker weet of de inhoud van de substanties veilig is. Daarnaast zijn deze middelen vrijwel allemaal illegaal in Nederland. Het gebruik van psychedelische middelen in een klinische sessie is wel veilig en hierbij heb je ook professionals om je heen die weten wat de effecten zijn, hoeveel je nodig hebt en hoelang je daar moet blijven voordat het middel is uitgewerkt.
Verschillende vormen van deze therapie
Er zijn verschillende vormen waarop psychedelische therapie gedaan kan worden. In Nederland wordt er nu veel gegeken naar het gebruik van MDMA, maar andere landen experimenteren ook met andere middelen, zoals LSD en paddenstoelen.
De Verenigde Staten experimenteren ook klinisch met ketamine. Het is één van de meest onderzochte drugs op het gebied van psychedelische therapie. Deze drug zou vooral goed werken bij mensen met (ernstige) depressie. Dat kan ontstaan bij een groot dopaminetekort.
Andere middelen zijn LSD, voor mensen met een alcoholverslaving of angststoornis en psilocybine (paddenstoelen), voor mensen met een terminale ziekte, OCD of depressie. Er is momenteel onderzoek bezig naar al deze middelen, maar tot nu toe zien de resultaten er veelbelovend uit. Het cognitief vermogen van de meeste patiënten ziet er na het onderzoek beter uit.
Waar kan je psychedelische therapie volgen?
Zoals we eerder benoemden, kan je momenteel nog niet officieel psychedelische therapie volgen. Dit gebeurt alleen door middel van onderzoeken waar je je wel eventueel voor kan aanmelden. Er zijn een aantal groepen die het wel al aanbieden, maar zij zijn niet geregistreerd. Hierdoor kan de kwaliteit en veiligheid van de therapie ook niet vastgesteld worden.
Volgens Tijmen Bostoen duurt het nog minimaal 3 jaar tot deze therapievorm geregistreerd zal zijn in Nederland. Vanaf dat punt, kunnen zorgverleners deze vorm ook gaan aanbieden. Tot die tijd zullen de effecten nog verder onderzocht worden. De Nederlandse psychiaters kwamen in januari 2022 met een manifest op het gebied van psychedelische therapie. Dit hebben zij gedaan om duidelijke afspraken te maken over de veiligheid van de patiënten en de behandelingen.
Bron: Nu.nl