Hoe corona je reukvermogen beïnvloed
Voorheen dachten onderzoekers dat het verlies van je reukvermogen kwam doordat je reukzenuwen beschadigd raakten door het virus. Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat het reukverlies mogelijk ook ontstaat door blokkades en zwellingen in de neusholtes((Tan, C.J.-W., Tan, B.K.J., Tan, X.Y., Liu, H.T., Teo, C.B., See, A., Xu, S., Toh, S.T., Kheok, S.W., Charn, T.C. and Teo, N.W.Y. (2022), Neuroradiological Basis of COVID-19 Olfactory Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Laryngoscope. https://doi.org/10.1002/lary.30078)). Hoewel er voor de eerste theorie weinig bewijs was, gingen onderzoekers er toch vanuit dat het met de reukzenuw te maken had((Xydakis, M. S., Albers, M. W., Holbrook, E. H., Lyon, D. M., Shih, R. Y., Frasnelli, J. A., Pagenstecher, A., Kupke, A., Enquist, L. W., & Perlman, S. (2021). Post-viral effects of COVID-19 in the olfactory system and their implications. The Lancet. Neurology, 20(9), 753–761. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(21)00182-4)). Het grootste probleem hiermee was dat het onduidelijk was hoelang deze effecten stand zouden houden. Dankzij dit nieuwe onderzoek, kunnen daar ook meer bevindingen over gedaan worden.
Zo blijken er veel abnormaliteiten rondom de neusspleet te zijn. Dit is de passage waardoor moleculen terecht komen bij de neuronen die weer met je hersenen verbonden zijn. Om het makkelijker te zeggen: dit is het gedeelte waarmee je geur kan identificeren. Patiënten met corona hadden echter een hoog gehalte van deze abnormaliteiten, waardoor zij minder goed konden ruiken.
Het voordeel van deze bevinding is dat het gebied rondom de neusspleet vooral uit weefsel bestaat. Weefsel is makkelijker te herstellen dan zenuwen, waardoor het ook makkelijker is om een oplossing te vinden voor deze schade.
Herstel van je reukverlies
Hoewel corona niet bij iedereen het reukvermogen beïnvloed, geven deze bevindingen wel meer inzicht in de effecten van het virus. Ook geeft het de hoop dat de effecten slechts tijdelijk zijn en weer opgelost kunnen worden. Volgens dokter Kai Zhao, KNO-arts en professor aan de universiteit van Ohio, kan het herstel van een paar weken tot een paar maanden of jaren duren. Patiënten maken hierbij ook gebruik van zogenoemde geur-training.
Bij geur-training maak je gebruik van bepaalde sterk-geurende objecten om je reukvermogen weer te “trainen”. Het idee hierachter is je je hersenen traint om de eigenschappen van bepaalde geuren te herkennen, waardoor je ze uiteindelijk toch kan identificeren((BBC News. (2021, 24 april). Covid: Smell training recommended for lost sense of smell. Geraadpleegd op 28 maart 2022, van https://www.bbc.com/news/health-56865129)). Hoewel het bewijs voor deze training niet sterk is, is het een onschadelijke en goedkope manier om je reukvermogen te testen.
Voor nu geeft Zhao aan voornamelijk bezig te zijn met het verder onderzoeken van de huidige bevindingen. Als het meeste verlies van reukvermogen inderdaad ontstaat door blokkades, kan dat uiteindelijk ook weer opgelost worden.
Hoe kan je voorkomen dat het je reukvermogen beïnvloed?
Helaas heb je er geen controle over wat de effecten van COVID-19 op je lichaam zullen zijn. Wel kan je je best doen om je zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen. We hebben momenteel geen verplichte maatregelen meer in Nederland, maar zelf kan je nog steeds een aantal stappen ondernemen om de kans op besmetting te voorkomen. Zo kan je:
- Afstand bewaren
- Regelmatig je handen wassen
- In je elleboog hoesten of niezen
- Eet een gezond en gebalanceerd dieet
- Versterk je immuunsysteem
- Een mondkapje dragen op drukke locaties
- Je laten vaccineren
Een vaccin kan je nooit 100% tegen het virus beschermen, maar de kans op de ziekte is hierdoor wel een stuk kleiner((Werking en bescherming van de COVID-19-vaccins. (2022, 15 maart). RIVM. Geraadpleegd op 28 maart 2022, van https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/werking)). Ook als je wel corona krijgt, heb je minder snel last van de effecten wanneer je gevaccineerd bent. Bovendien ben je zelf ook minder besmettelijk, volgens het RIVM((Vaccinatie vermindert overdracht naar ongevaccineerde huisgenoten bij deltavariant met 63% | RIVM. (2021, 15 oktober). RIVM. Geraadpleegd op 28 maart 2022, van https://www.rivm.nl/nieuws/vaccinatie-vermindert-overdracht-naar-ongevaccineerde-huisgenoten-bij-deltavariant-met-63)).