Waarom heb je minder eetlust in de zomer?
Veel mensen kennen het wel: je hebt minder honger wanneer je het erg warm hebt, maar hoe komt dat eigenlijk? De reden heeft inmiddels zelfs een term: diet-induced thermogenesis. Dit is het fenomeen waarbij je, wanneer het erg heet is buiten, minder trek hebt. Dit komt omdat je lichaam energie moet maken voor het verbranden van je voedsel. Wanneer je energie aanmaakt, komt er hitte vrij. Maar wanneer je het al erg warm hebt, wil je lichaam deze extra hitte niet en verminderd je eetlust.
Daarnaast genereert je lichaam van nature al warmte, maar dat hoeft eigenlijk niet wanneer het buiten erg warm is, geeft Wouter van Marken Lichtenbelt aan. Hij is hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit van Maastricht. Je lichaam wil dan juist afkoelen, maar dat gaat was lastiger. Als een gevolg daarvan probeert je lichaam minder te stoken, waardoor alle lichaamsprocessen ook wat minder actief zijn en je lichaam heel rustig blijft. Dat is ook een van de redenen dat je je soms loom kan voelen in de hitte.
Heeft dit gevolgen voor je gezondheid?
Hoogleraar Thermofysiologie, Hein Daanen, geeft aan dat een verminderde eetlust vrijwel geen risico’s met zich meebrengt. Wanneer je lichaam namelijk echt honger heeft, merk je dat wel, ook wanneer het heel warm is. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je nog voldoende gevarieerd eet. Diëtist Lieneke Voss geeft aan dat een gezond voedingspatroon erg belangrijk is, en niet alleen in de zomer. Zorg er dus vooral voor dat je nog voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Wel geeft ze aan dat sommige mensen in de zomer minder behoefte hebben aan warme maaltijden. Dat is op zichzelf geen probleem, zolang je koude maaltijd ook maar uit voldoende variatie en voedingsstoffen bestaat.
Wil je meer weten over het nut van vezelrijke voeding?
Meer drinken in de zomer is ook belangrijk
Naast voldoende en gevarieerd eten, is het nog belangrijker om voldoende te drinken, zeker wanneer het erg warm is buiten. Over het algemeen moet je zo’n 1,5 á 2 liter water drinken per dag. Drinken helpt namelijk bij een goede spijsvertering en het zorgt ervoor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen uit je voeding op te nemen. Ook reguleert het de afvalstoffen in je lichaam, die je uitplast of eruit zweet.
Tara Eikenaar, van het Voedingscentrum, geeft aan dat je lichaam zelf het vochtgehalte reguleert. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt, ga je minder urineren en krijg je een dorstgevoel in je mond en/of keel. Voedingsdeskundige Froukje van Duin beaamt dit. Volgens haar moeten we juist meer luisteren naar ons dorstgevoel. Wanneer je dit namelijk voelt, is het tijd om water te drinken, op welk moment dan ook.
Hoeveel vocht heb je dagelijks nodig?
Hoeveel vocht je dagelijks nodig hebt, verschilt per dag. Dit is namelijk afhankelijk van hoe fysiek actief je bent, wat de buitentemperatuur is en wat je eet. De beste manier om te controleren of je voldoende drinkt is door je urine te controleren wanneer je naar de wc gaat. Je drinkt dan voldoende wanneer je urine een lichte kleur heeft. Bij een donkergele kleur heb je meer vocht nodig.
Wanneer je moeite hebt met voldoende drinken, kan het helpen om een grote fles (ongeveer 1,5 liter) water in je zicht te zetten wanneer je aan het werk bent of wanneer je gewoon op de bank zit. Wanneer deze leeg is aan het einde van de avond, heb je in ieder geval genoeg water gedronken. Meer is altijd goed, maar doe dit niet in één keer.
Het beste om te drinken is gewoon puur water zonder toevoegingen. Het kan geen kwaad om zo nu en dan een kop thee, koffie, sap of frisdrank te drinken, maar deze lessen de dorst wat minder dan gewoon water. Ook water met een takje munt erin is prima, let alleen wel op dat water met citroen slecht voor de tanden kan zijn.
Lees hier welke verfrissende drankjes je ook kan drinken naast water.
Bescherm jezelf tegen de zon in de zomer
Hoewel het altijd belangrijk is om je goed te beschermen tegen de zon, is het in de zomer extra belangrijk. De zonkracht is dan namelijk een stuk sterker, waardoor je ook sneller kan verbranden((KNMI. (z.d.). KNMI – Zonkracht. KNMI.nl. Geraadpleegd op 26 augustus 2022, van https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zonkracht)). De GGD heeft hier een drie-stappenplan van gemaakt: weren, kleren en smeren((GGD Leefomgeving. (2022, 24 juni). Bescherm jezelf tegen de zon: weren, kleren, smeren ·. Geraadpleegd op 26 augustus 2022, van https://ggdleefomgeving.nl/straling/uv-straling/wat-kun-je-zelf-doen/)).
- Weren: Blijf zoveel mogelijk uit de zon en vermijd direct contact met zonlicht op het heetste moment van de dag, tussen 12 en 3 uur in de middag.
- Kleren: Draag lichte, bedekkende kleding en draag eventueel een zonnehoed. Een zonnebril komt ook goed van pas. Lange mouwen en broekspijpen zijn ook goed, zolang de stof maar licht is, zoals katoen of linnen.
- Smeren: Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème en gebruik minimaal factor 30. Herhaal dit elke twee uur en smeer je ook direct in wanneer je bent gaan zwemmen.
Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar in zonlicht, omdat hun huid gevoeliger is. Zorg er dus voor dat, wanneer je kinderen hebt, je ze goed in de gaten houdt en dat zij zich aan de 3 stappen houden. Voor kinderen is het daarbij ook beter om factor 50 zonnebrandcrème te gebruiken omdat deze net wat meer zonbescherming biedt.
Wat doe je wanneer je toch verbrand bent?
Wanneer je toch verbrand bent, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Stap direct uit de zon en zoek een schaduwrijke (eventueel koele) plek op. Koel vervolgens de huid met een waterige after-sun of een natte theedoek. Bij ernstige verbrandingen kunnen er blaren ontstaan, je kan deze het beste heel laten. Ze verdwijnen namelijk vanzelf. Indien nodig, kan je wel een paracetamol gebruiken om de pijn te stillen en het werkt daarbij ook als ontstekingsremmer((Het Nederlandse Rode Kruis. (2022, 20 januari). Verbrand door de zon. Rode Kruis Nederland. Geraadpleegd op 26 augustus 2022, van https://www.rodekruis.nl/ehbo/ehbo-tips/zonnebrand/)).
Hou jezelf daarbij ook goed in de gaten. Bij koortsverschijnselen, rillingen, misselijkheid, hartkloppingen of ernstige hoofdpijn is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Er kan dan sprake zijn van een zonnesteek. Bel ook de arts bij een overvloed aan blaren en wanneer de huid opzwelt.
Blijf na de verbranding ook zo lang mogelijk uit de zon om de huid te laten herstellen. Het kan zijn dat de huid gaat vervellen, dit is heel normaal. Trek de velletjes er niet vanaf, deze laten vanzelf los. Het is vooral ook belangrijk om de verbrande huid te blijven hydrateren zodat deze niet uitdroogt.
Lees hier hoe je een zonnesteek kan herkennen.
Hou je huis koel in de zomer
Tijdens de hete zomerdagen is het ook erg belangrijk om je huis goed koel te houden. Je slaapt hierdoor niet alleen beter, maar het is ook beter voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je overdag de rolluiken en/of gordijnen dicht hebt om zo weinig mogelijk licht binnen te laten. Zonlicht, hoe klein ook, kan de ruimte namelijk al flink verhitten.
Laat op de avond en ‘s ochtends vroeg kan je de ramen en deuren wel open zetten om de koele lucht naar binnen te laten. Zet hierbij zoveel mogelijk ramen en deuren open, zodat de lucht goed kan doorstromen. Let wel op dat er niks dicht waait, dat kan namelijk nog wat herrie veroorzaken.
Wanneer je een plat dak hebt, kan je in het voorjaar ervoor kiezen om plantjes op je dak aan te leggen. Deze helpen bij het isoleren van je huis en houden je huis koeler in de zomer en warmer in de winter((Milieu Centraal. (z.d.). Video: Hoe hang je een schaduwdoek op. Geraadpleegd op 26 augustus 2022, van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/woning-koel-houden/)).
Je kan ook een ventilator of airco gebruiken om je slaapkamer extra koel te houden, maar zet deze niet aan één stuk door aan. Een airco kan je beter overdag aan zetten en ‘s nachts juist uit en een ventilator hoeft alleen aan wanneer je zelf ook in de ruimte bent.
Korte samenvatting
Tijdens de hete zomerdagen is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Je kan dit doen door de volgende 4 tips te volgen. Hoewel het namelijk niet erg is als je minder eetlust hebt, is het wel belangrijk om nog gevarieerd en gebalanceerd te blijven eten. Mocht je het heel warm hebben, is een koude maaltijd een betere optie dan een warme maaltijd. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken. Drink minimaal 1,5 á 2 liter per dag.
Daarnaast moet je je goed tegen de zon beschermen en is het ook verstandig om je huis voor te bereiden op de hitte. Sluit ramen en deuren overdag en laat ‘s avonds juist alles doorluchten. Zo krijg je zo min mogelijk hete lucht in huis. In geval van nood kan je ook een airco of ventilator gebruiken.