Wat is slaap?
Slapen is iets dat vrijwel alle levende wezens doen, wij mensen dus ook. De behoefte om te slapen ontstaat door onze biologische klok. Deze volgt het circadiaans ritme, een ritme van ongeveer 24 uur, en geeft daarbij ook aan wanneer we naar bed moeten gaan. Tijdens je slaap, komen je lichaam en geest tot rust. Je slaapt echter niet aan één stuk door, je nachtrust bestaat namelijk uit cycli van elk ongeveer 90 minuten. Elke cyclus bevat daarbij ook weer 4 fasen die elk een andere functie hebben((Polman, P. (2018, 14 augustus). Wat is slaap? Slaapinfo.nl. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://www.slaapinfo.nl/wat-is-slaap/)).
- Fase 1: De lichte slaap. Hierbij ben je pas net in slaap gevallen en ben je je nog erg bewust van wat er om je heen gebeurt. Je hersenen en spieren beginnen zich al wel te ontspannen.
- Fase 2: De iets diepere slaap. Tijdens deze slaap daalt je lichaamstemperatuur en begint je hart rustiger te kloppen. Je bent je ook niet meer zo bewust van de geluiden om je heen.
- Fase 3: De diepe slaap. Deze fase is erg belangrijk voor het herstellen van je lichaam en hersenen.
- Fase 4: De REM-slaap. Tijdens deze fase beginnen je ogen weer meer te bewegen onder je oogleden. Dit is ook de fase waarin de meeste mensen dromen en ook hun dromen kunnen onthouden.
Volwassenen hebben zo tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, jongeren en kinderen juist meer en ouderen vaak wat minder. Afhankelijk van hoe je bent als persoon, zal je ook meer of minder slaap nodig hebben. Dit is echter essentieel voor je mentale en fysieke gezondheid omdat een slaaptekort tot klachten kan leiden.
Wil je meer weten over het circadiaans ritme?
Lekker in slaap vallen
Lekker in slaap vallen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel factoren spelen hierbij een rol. Wanneer je veel last van stress hebt, kan het zijn dat je moeilijker in slaap komt. Drink je veel alcohol of doe je ‘s middags juist vaak een dutje? Ook dan is de kans groot dat je minder goed slaapt. Een keertje slecht in slaap komen is geen ramp, wanneer het echter regelmatig gebeurt is het goed om je hier in te verdiepen. Zo kan je mogelijk tips en oplossingen vinden om toch beter te slapen. Lukt dit ook niet? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een (huis)arts.
Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal slaap tips voor je op een rij gezet. Neem ze op je gemak even door.
1. Lekker in slaap vallen: Gebruik supplementen
Soms heeft je lichaam een extra zetje nodig, en dat kan met behulp van supplementen. Zo heb je middelen zoals valeriaan of melatonine die hieraan bijdragen. Zij kunnen er net voor zorgen dat je wat makkelijker in slaap valt en beter de nacht doorslaapt.
Ben je op zoek naar goede supplementen voor je nachtrust? Bekijk onze Good Night Support eens!
2. Lekker in slaap vallen: Volg een routine
Mensen zijn gewoontedieren, ook al vinden we dat zelf vaak niet. Toch zie je dat wel terug in ons slaappatroon. Je hersenen maken namelijk vaak meer melatonine aan wanneer zij denken dat je bijna naar bed gaat. Doe je dit niet? Dan voel je je extra moe, of beginnen je hersenen in het vervolg pas veel later met de melatonine productie. Door een vaste routine aan te houden, komt je lichaam niet voor verrassingen te staan en wordt je vaker moe rond dezelfde tijd. Hierdoor val je dan al gauw ook makkelijker in slaap.
3. Vermijd elektronische apparaten vlak voor het slapen
Hoewel de neiging misschien groot is om nog even een serie in bed te kijken voor het slapen, kan je dit beter vermijden. Elektronische apparaten hebben namelijk blauw licht, wat onze biologische klok verward. Hierdoor heb je soms ook meer moeite met in slaap vallen((Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2019, 6 maart). Schermgebruik, blauw licht en slaap | RIVM. RIVM.nl. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://www.rivm.nl/publicaties/schermgebruik-blauw-licht-en-slaap)). Het is prima om voor het slapen nog even een serie te kijken, maar doe dit niet wanneer je al in bed ligt.
4. Gebruik geen alcohol en andere prikkelende stoffen voor het slapen
Hoewel een slaapmutsje wel lekker kan zijn, of een drankje met vrienden voor je naar huis gaat, kan alcohol ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Daarnaast kunnen ook andere producten hieraan bijdragen, zoals sigaretten, vette happen en gefrituurde producten. Vooral alcohol is iets om op te letten, omdat je lichaam hieraan gewend kan raken en je al gauw meer drinkt voor hetzelfde effect((Trimbos Instituut. (2020, 9 maart). Alcohol en Slaap. expertisecentrumalcohol.trimbos.nl. Geraadpleegd op 10 augustus 2022, van https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/alcohol-en-slaap)). Lekker in slaap vallen met alcohol gebeurt wel, maar de kwaliteit van je nachtrust is daarna erg laag.
Wil je meer weten over het verband tussen alcohol en slapen?