Waarom slaap je slecht?
Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand slecht slaapt. Sommigen zijn afhankelijk van je mentale gesteldheid, terwijl anderen juist komen door je lichamelijke gezondheid. Ook spelen omgeving en voeding een grote rol in het behalen van voldoende nachtrust. Hieronder staan een paar van de meest voorkomende oorzaken van een slechte nachtrust en hoe je deze kan oplossen.
1. Stress en depressie
Wanneer je last hebt van stress of depressie, kan het zo zijn dat je lichaam niet goed tot rust kan komen. Je gedachten blijven malen waardoor je hersenen te weinig rust krijgen om in slaap te vallen. Dit is erg vervelend, vooral omdat langdurig slaaptekort tot nog meer stress en depressie symptomen kan leiden. Om je lichaam en hersenen makkelijker tot rust te laten komen, helpt het om ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen uit te voeren voordat je gaat slapen.
2. Pijn
Fysieke pijn kan erg afleiden, dus ook van het slapen. Probeer uit te vinden waar de pijn vandaan komt en wat de oorzaak is. Heb je buikpijn? Dan heb je mogelijk te vet of te veel gegeten en helpt het om in het vervolg vroeger in de avond te eten. Heb je pijn in andere lichaamsdelen? Dan kan een aspirine helpen om de pijn te verlichten.
3. Een slaap aandoening/ziekte
Wanneer je last hebt van slapeloosheid, slaapapneu of narcolepsie kunnen we spreken van een slaap aandoening. Het is lastig om deze zelfstandig op te lossen, maar het helpt vaak al om met een huisarts je klachten te bespreken zodat zij een geschikte oplossing kunnen zoeken.
4. De overgang
Mensen die in de overgang komen, hebben vaak slaapproblemen. Dit komt door de plotselinge schommeling in de hormoonspiegel en ook de opvliegers die erbij horen. Ook hier helpt het om aan ontspanningsoefeningen te doen en om de temperatuur in je slaapkamer te verlagen naar 18 graden.
Welke nachtrust voedingssupplementen zijn effectief?
Naast het volgen van bovenstaande tips, kunnen nachtrust voedingssupplementen ook helpen bij het bevorderen van je slaap. Deze supplementen geven bepaalde stoffen af die het makkelijker maken voor je hersenen en lichaam om in een slaapstand terecht te komen. Ook zijn ze makkelijk verkrijgbaar en veilig in het gebruik.
1. Valeriaan
Valeriaan is wellicht een van de meest bekende voedingssupplementen om in slaap te komen. Veel supermarkten verkopen zelfs thee met dit kruid. De wortel van valeriaan bevat namelijk bepaalde eigenschappen die je hersenen tot rust brengen, waardoor je makkelijker in slaap valt en dieper door slaapt.
2. Nachtrust voedingssupplementen: Melatonine
Vooral wanneer je last hebt van stress, kan melatonine een goede oplossing bieden. Dit komt omdat je hersenen zelf al melatonine aanmaken. Het is een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam zich klaarmaakt om te slapen. Gedurende de dag produceren je hersenen steeds meer, tot aan de avond wanneer je naar bed gaat. Wanneer je te weinig melatonine hebt, is het lastiger om in slaap te komen of om je moe te voelen. Het nemen van een melatonine supplement helpt daarom bij het bevorderen van je slaap.
3. Nachtrust voedingssupplementen: Magnesium
Magnesium is zeer multifunctioneel. Zo helpt het niet alleen om je spieren te ontspannen, maar ook bevorderd het de productie van melatonine waardoor je gemakkelijker in slaap komt. Daarnaast helpt het de productie van GABA, een neurotransmitter die je kalmeert. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan magnesium ook gelinkt staat aan slaapproblemen, waardoor het nemen van magnesium positieve effecten op de nachtrust kan hebben.
4. L-theanine
L-theanine komt voor in thee en sommige paddenstoelen. Het is een aminozuur dat L-theanine helpt om te ontspannen en stress gedachten verminderd. Wel werkt het het beste in combinatie met voldoende GABA.
5. Nachtrust voedingssupplementen: Diphenhydramine
De naam klinkt misschien onbekend, maar diphenhydramine is een veelvoorkomend ingrediënt in antihistamine medicatie. Als je last hebt van hooikoorts, heb je vast al eens gemerkt dat sommige medicijnen je erg slaperig laten voelen. Dat is het effect van dit stofje. Als dat bij jou het geval is, kan het nemen van diphenhydramine helpen om makkelijker in slaap te komen. Doe dit echter alleen in overleg met de huisarts.