Je bent vast wel bekend met meditatie, maar heb je ook wel eens van slaap meditatie gehoord? Dit is een techniek die helpt om beter en sneller in slaap te komen. Daarnaast kan het je helpen om een diepere nachtrust te ervaren.
In dit artikel kijken we naar de definitie van slaap meditatie, welke informatie daarbij hoort en hoe je het zelf ook kan proberen. Lees snel verder!
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is slaap meditatie?
Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 30 tot 50% van alle volwassenen moeite heeft met slapen. In veel van deze gevallen wordt de slapeloosheid veroorzaakt door stress. Als oplossing voor deze stress, zal je vaak over meditatie lezen. Slaap meditatie pakt het echter op een net iets andere manier aan.
Bij slaap meditatie luister je naar een geleide meditatie terwijl je in bed ligt. Het doel van deze vorm van meditatie is om je gedachten van het gepieker te verplaatsen naar het heden. Zo zal het audiobestand je vertellen om op je ademhaling te focussen, maar geven ze soms ook andere dingen om op te focussen.
Hoe werkt slaap meditatie nu precies?
Terwijl je luistert naar de geleide meditatie, focus je jezelf op jouw ademhaling en je lichaam. Je wordt je meer bewust van jezelf in je omgeving. Daarnaast verplaats je jouw aandacht van je stressvolle gedachten naar je ademhaling.
Je ademhaling kalmeert en je hartslag vertraagt. Dit is het teken voor je lichaam om zich klaar te maken voor een goede nachtrust. De slaap meditatie zorgt ervoor dat je ontspant en voor je het weet, begin je steeds meer weg te doezelen.
Probeer het zelf!
Om te weten of slaap meditatie voor jou geschikt is, moet je het gewoon eens zelf proberen. Je kan dit op verschillende manieren doen. Onderstaand lichten wij drie manieren toe.
1. Gebruik een app
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel apps met geleide meditaties beschikbaar. Elke slaap meditatie app heeft weer andere functies, waardoor je je meditatie zodanig kan inrichten, dat het voor jou perfect werkt. Zo kan je soms zelfs de stem van de persoon aanpassen naar je eigen voorkeur.
2. Gebruik YouTube voor slaap meditatie
Het lastige aan YouTube is dat er nog wel eens reclames tussendoor komen, maar dit platform staat vol met allerlei verschillende soorten meditaties. Zo heb je geleide meditaties, maar ook meditatie muziek, waarbij je zelf kan mediteren zonder behulp van een stem. Ook kan je hier gebruik maken van ASMR als je daarvan houdt.
3. Doe het helemaal zelf
Ten slotte kan je zelf meditatie slaap uitvoeren. Je moet er hierbij op letten dat je meditatie aan twee belangrijke stappen voldoet: Je bewust worden van je lichaam, je gedachten observeren.
Je kan je bewust worden van je lichaam door jezelf op elk individueel lichaamsdeel te focussen; van je tenen tot je kruin. Voel hoe ze op je bed liggen en hoe zwaar ze worden.
Je gedachten observeren begin je met een aantal ademhalingsoefeningen, waarbij je diep inademt, een korte pauze neemt, en dan weer uitademt. Terwijl je ontspant, visualiseer je je gedachten die in jou opkomen, terwijl je steeds dieper ontspant en uiteindelijk in slaap valt.
Wanneer je aanhoudende slaapproblemen ervaart, kan er mogelijk sprake van een andere oorzaak zijn. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een medisch onderzoek of voor het advies inwinnen over slaap supplementen.