Wat is een slaaptekort en wat zijn de gevolgen?
Wanneer je normaal gesproken naar bed gaat, krijgt je lichaam de kans om zichzelf te herstellen. Je spieren komen tot rust en repareren de beschadigingen die je gedurende de dag hebt opgelopen, je organen krijgen een rustmomentje en je hersenen krijgen de kans om alle herinneringen op te slaan in je langetermijngeheugen. Soms komt het echter voor dat je te laat naar bed gaat, niet goed slaapt, of te vroeg opstaat. Je hebt dan een slaaptekort.
Een keertje slecht slapen is geen probleem, dat overkomt iedereen wel eens. Wanneer dit echter dagen achter elkaar gebeurt zonder verbetering, kan het tot problemen leiden. Je moet dan je slaaptekort inhalen. Wanneer je weinig nachtrust krijgt, krijgt je lichaam daar namelijk ook last van. Het kan zelfs flinke consequenties hebben. Je hebt namelijk minder concentratie, bent prikkelbaar en kan ook lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, duizeligheid of zelfs misselijkheid.
Een slaaptekort wordt ook wel eens “slaapschuld” genoemd. Dit staat voor de hoeveelheid slaap die je eigenlijk krijgt versus de slaap die je nodig hebt. Wanneer je acht uur slaap per nacht nodig hebt, en je slaapt slechts zeven uur, dan heb je dus 60 minuten slaapschuld. Over een aantal nachten, kan dit al snel opbouwen tot een aantal uur. Soms merk je dit niet eens. Je lichaam is namelijk erg adaptief, waardoor je op een gegeven moment niet eens het idee meer hebt moe te zijn. Toch heeft het nog wel gevolgen voor de rest van je gezondheid. Gelukkig kan je je slaaptekort inhalen.
Je slaaptekort inhalen: Hoe doe je dat?
Wanneer je je slaaptekort inhalen wil, is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In theorie betekent dit dat je gewoon een aantal uur extra slaapt per dag of per week, maar voor niet iedereen is dit haalbaar. Ook zou je mogelijk denken dat een dutje tussen de middag, of uitslapen in het weekend helpt om bij te komen van je slaapschuld, maar dit werkt helaas niet zomaar.
Wat zowel een dutje als uitslapen doen is dat ze je gedurende een korte periode meer uitgerust laten voelen. Dit zorgt voor een vals gevoel van uitgerust zijn. Uit onderzoek is gebleken dat slaaptekort inhalen tussen de 4 en 9 dagen duurt. In deze periode moet je lichaam de kans krijgen om terug te keren naar de natuurlijke staat en duur van het slapen. Hoelang je nodig hebt om bij te komen is ook afhankelijk van de hoeveelheid slaapschuld die je hebt. Tien dagen lang slecht slapen los je niet op in één week, daar heb je veel langer de tijd voor nodig. Gelukkig bestaan er wel een aantal manieren waarop je je slaaptekort inhalen kan:
1. Wees consistent
Het helpt niet wanneer je 3 dagen extra bijslaapt, en dan weer 2 dagen lang te weinig slaapt. Om goed bij te komen, moet je consistent zijn en echt je best doen om een aantal dagen achter elkaar juist te blijven slapen. Dit is erg lastig, zeker in het begin, maar met wat oefening went het vanzelf.
2. Je slaaptekort inhalen door een dagboek bij te houden
Soms kan het ook helpen om inzicht te krijgen in je slaapritme. Je kan dit doen door een klein dagboekje of schriftje naast je bed te houden en alles daarin op te schrijven over je nachtrust. Hoe laat viel je ongeveer in slaap? Sliep je in één keer door, of werd je wakker? Droomde je? Zo ja, waar gingen de dromen over? Door dit dagelijks in te vullen kan je meer inzicht krijgen in je slaappatroon waardoor je ook makkelijker kan uitvinden wat voor jou werkt.
3. Neem de tijd
Je kan niet in één dag je slaaptekort inhalen, dit heeft tijd nodig. Door dagelijks 15 tot 30 minuten extra te slapen, kan je dit langzaam opbouwen. Ook is het normaal om tijdens het herstel weer even terug te vallen in oude ritmes. Laat je dit niet ontmoedigen, maar blijf juist doorzetten, uiteindelijk lukt het echt!
Heb je bovenstaande tips gevolgd, maar lijk je geen voortgang te maken? Ga dan eens langs de huisarts. Mogelijk is er meer aan de hand en je huisarts kan je dan helpen door te kijken naar mogelijke oorzaken en oplossingen.