Wat zijn de voordelen van vroeg opstaan?
Afhankelijk van je baan, je interesses of je studie zal je meestal op een bepaalde tijd moeten opstaan. Toch kan vroeg opstaan ook voor jezelf een aantal voordelen hebben. In het Engels heb je ook het gezegde “The Early Bird Catches the Worm”. Hiermee wordt bedoeld dat mensen die ergens vroeg bij zijn, er vaak het meeste voordeel uit halen. Op een bepaalde manier is dat ook waar. Daarom hebben we hier een aantal voordelen van vroeg opstaan voor je opgeschreven.
- Je hebt meer tijd voor jezelf.
- Je hebt meer tijd om te sporten (als je hier zin in hebt).
- Er staat meestal minder file.
- Je hebt meer tijd om wakker te worden.
- Het geeft minder stress/meer tijd om te ontspannen.
Natuurlijk zal niet iedereen deze voordelen beschouwen als iets om eerder op te staan, maar het is zeker iets om mee te nemen wanneer je erover denkt om eerder op te staan.
Welke tips helpen bij vroeg opstaan?
Vroeg opstaan is in theorie heel handig, maar in de praktijk lukt het nog niet altijd. Je wordt moe wakker, voelt je chagrijnig, hebt het idee dat je je nergens op kan concentreren of je blijft gewoon liggen en zet de wekker nog een keertje op snooze. Het is dan handig om te weten welke tips helpen bij het vroege opstaan, zodat je hier je meeste voordeel uit kan halen((T. (2020, 25 augustus). Vroeg opstaan lastig? Met deze tips is dat vanaf nu verleden tijd. Better Nights. Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.betternights.nl/vroeg-opstaan/)).
1. Vroeg opstaan: Ga op tijd naar bed
Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ook dit is in de praktijk soms wat lastiger. Wanneer je vroeg wil opstaan, is het wel belangrijk om nog voldoende nachtrust te hebben gehad. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met je beddtijd. Wil je om 6 uur opstaan? Zorg er dan voor dat je rond 22.00 uur al in bed ligt, of ligt te slapen. Zo kom je namelijk nog wel aan 8 uur slaap.
2. Sta op wanneer je wakker wordt
Ook dit lijkt vanzelfsprekend, maar we hebben het hier niet per sé om je wekker, maar om je eigen ritme. Mensen slapen in cycli van ongeveer 90 minuten. Wanneer je een half uurtje voor je wekker wakker wordt, kan het best goed zijn dat je je redelijk uitgerust voelt. Dit komt omdat je natuurlijke cyclus is afgelopen. Wanneer je echter besluit door te slapen tot je wekker gaat, bestaat er een kans dat je midden in je cyclus wakker wordt en dan voel je je een stuk minder uitgerust. Sta dus op wanneer je wakker wordt en je je wakker voelt, ook wanneer dit vóór je wekker is.
3. Zorg voor natuurlijk daglicht
Je lichaam past zich aan naar het daglicht. Daarom voel je je vaak ook moeier wanneer het donker is ‘s avonds. Door ervoor te zorgen dat er ‘s ochtends natuurlijk daglicht je slaapkamer in kan komen, help je je lichaam om wakker te worden. Heb je een duistere kamer? Dan kan een daglichtlamp, die geleidelijk meer licht geeft, ook helpen. Vermijd daarbij ook blauw licht in de avond, omdat dit je wakker kan houden.
4. Vroeg opstaan: Maak er een ritueel van
Door een routine of ritueel in de ochtend te hebben, ben je veel eerder geneigd om uit bed te gaan. Je hebt dan namelijk een doel. Kies iets wat je motiveert, zoals het zetten van een lekkere uitgebreide latte om jezelf mee te verwennen. Of misschien zorgt de extra tijd in de ochtend er wel voor dat je nog 20 pagina’s van een leuk boek kan lezen. Kies iets waar je blij van wordt, en verwerk dat in je ochtendroutine. Je zal opeens veel sneller willen opstaan.
5. Blijf het volhouden
Een routine komt niet zomaar tot stand. Er zullen ook nog dagen zijn dat je bijna niet het bed uit te krijgen bent. Blijf volhouden! Wanneer je lang genoeg een routine volgt, wordt het steeds makkelijker en zal je ook steeds makkelijker uit bed kunnen komen. Als je een partner hebt die bij je slaapt, kan je hen ook vragen om je te ondersteunen of om samen met je mee te doen.
Ten slotte is het belangrijk om te weten dat niet iedereen op dezelfde manier functioneert. Een fitness influencer die elke dag om 5 uur opstaat is een leuk doel, maar wanneer je lichaam beter functioneert wanneer je om 7 uur opstaat, kan je je daar het beste aan houden. Luister goed naar je lichaam en ga af op wat goed voor jou werkt, niet wat voor een ander werkt.