Welke hardloop blessures bestaan er allemaal?
Afhankelijk van hoe je loopt, hoe vaak je loopt en welke schoenen je hebt, zijn er verschillende manieren waarop je een hardloop blessure kan oplopen. Sommige ontstaan door toeval, anderen juist doordat je verkeerd beweegt of de verkeerde schoenen aan hebt. Wat de reden ook mag zijn, hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de meest voorkomende blessures en hoe je deze oplost((Atletiekunie. (2021, 9 maart). 10 meest voorkomende hardloopblessures. Hardlopen.nl. Geraadpleegd op 4 juli 2022, van https://www.hardlopen.nl/artikelen/gezondheid/10-meest-voorkomende-hardloopblessures/)).
1. Lopersknie
Als je regelmatig aan hardlopen doet, heb je deze term vast wel eens gehoord. Lopersknie is een blessure waarbij je een stekende of zeurende pijn ervaart bij je knie. Het komt vooral veel voor bij beginnende hardlopers of mensen die met een lichte afwijking lopen, zoals x-benen of o-benen. Je kan lopersknie oplossen door, op het moment van pijn, rust te nemen en om in de tussentijd oefeningen te doen die de spiergroepen rondom je knie versterken.
2. Hardloop blessures: Shin splint
Bij shin splint heb je last van een pijn bij je schenen. Dit is vaak het gevolg van een scheenbeenvliesontsteking. Het ontstaat, net als lopersknie, vooral bij beginnende hardlopers of bij hardlopers die te snel opbouwen of juist verkeerd lopen. Door de spieren in je onderbeen meer te trainen, kan je in het vervolg de klappen beter opvangen.
3. Heupklachten
Wanneer de spieren in je billen, buik en bovenbenen niet sterk genoeg zijn, krijgen je heupen meer te verduren tijdens het hardlopen. Hierdoor kunnen heupklachten ontstaan. Afhankelijk van hoeveel last je ervan hebt, kan je je oefeningen aanpassen. Ook is het verstandig om, naast het hardlopen, oefeningen voor je billen, bovenbenen en buik uit te voeren om die spiergroepen te versterken.
4. Stressfractuur
Deze blessure komt voor wanneer je botten overbelast raken van het lopen. Dit gebeurt vooral bij hardlopers met een verschil in lengte bij hun benen of met een lage botdichtheid. De breuken treden vooral op in het onderbeen. Bij een breuk is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen bij het herstel.
5. Enkelblessures
Wanneer je een keer een misstap zet, kan je door je enkel gaan. Deze en andere kleine foutjes (zoals het zwikken van je enkel) kunnen leiden tot verschillende blessures. Je enkel kan hierdoor opzwellen. Gebruik bij een zwelling een ice-pack om de plek te koelen. Na het herstel kan je sport tape gebruiken om je enkel te verstevigen, of kan je verschillende spierversterkende oefeningen doen om volgende blessures te voorkomen.
6. Achillespeesblessure
Dit is één van de meest hardnekkige blessures. Tijdens het lopen komt er meer druk op je achillespees te staan, waardoor deze kan gaan irriteren. Wanneer je onvoldoende rust neemt, kan dit zich gaan ontwikkelen tot een chronische blessure.
7. Hardloop blessures: Hamstringblessure
Blessures vinden niet alleen plaats in je onderbeen, je kan namelijk ook last krijgen van je hamstrings. Een hamstringblessure ontstaat wanneer er kleine scheurtjes in je spieren of pezen ontstaan tijdens het hardlopen. Dit gebeurt vooral bij een plotselinge inspanning, zoals een sprint. Het is ook hier belangrijk om voldoende rust te nemen om te herstellen.
Hoe vaak komen hardloop blessures voor?
Hardlopen is niet zonder gevaar. Uit cijfers van het Kenniscentrum Sport en Bewegen blijkt dat er in 2014 wel al 710.000 hardloopblessures waren gemeld. 220.000 hiervan moesten behandeld worden in het ziekenhuis((Kenniscetrum Sport en Bewegen. (2019, 27 november). Hardloopblessures: Hoe vaak komen ze voor en hoe kunnen ze worden voorkomen? Geraadpleegd op 4 juli 2022, van https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?hardloopblessures-hoe-vaak-komen-ze-voor-en-hoe-kunnen-ze-worden-voorkomen&kb_id=21400)). In de meeste gevallen ging het om een acute oorzaak, en de meeste klachten bevonden zich rondom de knie. Toch ontstonden ook veel blessures door overbelasting.
Wanneer je eenmaal een blessure hebt, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om dit op te lossen en te voorkomen in de toekomst. In de meeste gevallen is rust het beste wat je kan doen. In sommige gevallen helpt het ook om langs een fysiotherapeut of een sportmasseur te gaan. Bij breuken of kneuzingen is het van belang om eerst medische hulp te krijgen.
Een hardloop blessure kan je niet altijd voorkomen, maar je kan wel maatregelen nemen om de kans zo klein mogelijk te houden. Zorg daarom altijd voor een goede warm-up, de juiste schoenen, een goede loopmanier en train tussendoor ook je zwakkere spiergroepen.