Wat is een marathon?

marathon trainen kost tijd en discipline

De naam “Marathon” is afkomstig vanuit de oude plaats “Marathon” in Griekenland. Er zijn verschillende theorieën over hoe de sport daar zijn oorsprong heeft gevonden, maar deze zijn niet betrouwbaar. Wat we wel weten is dat de naam “marathon” aan het einde van de 19e eeuw verbonden werd aan de wedstrijdsport. Deze werd in 1896 voor het eerst in de moderne Olympische Spelen opgenomen na suggestie van de Franse filoloog Michel Bréal((Wikipedia-bijdragers. (2022, 25 april). Marathon (sport). Wikipedia. Geraadpleegd op 22 juli 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Marathon_(sport))). De eerste marathon zoals we die vandaag kennen werd gelopen in 1908 in Londen, tijdens de Olympische Zomerspelen((Athletics at the 1908 London Summer Games: Men’s Marathon. (z.d.). Olympics at Sports-Reference.Com. Geraadpleegd op 22 juli 2022, van https://web.archive.org/web/20200417171343/https://www.sports-reference.com/olympics/summer/1908/ATH/mens-marathon.html)).

De marathon is een hardloopwedstrijd met een totale lengte van 42,195 kilometer. Het is een duursport dat veel uithoudingsvermogen vraagt. Jaarlijks worden er meerdere marathons gehouden, zowel in Nederland als in andere delen van de wereld. Deze krijgen vaak veel deelnemers en nog meer bezoekers.

Hoe kan je het beste voor een marathon trainen?

uiteindelijk gaat het ook om de gezelligheid

Voor een marathon trainen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vanwege de lengte van de loop, vraagt het veel van je lichaam. Daarnaast spelen de weersomstandigheden ook een grote rol. Hete zon, of juist extreme regen kunnen de loop een stuk zwaarder maken dan normaal gesproken. Er bestaan gelukkig wel een aantal dingen die je kan doen om goed te trainen voor de marathon. Zo haal je het meeste uit jezelf.

1. Volg een strak trainingsschema

Je rent geen marathon zonder oefening. Het is daarom belangrijk om een strak trainingsschema te hebben waarbij je ook voldoende rust krijgt. Door al vroeg te beginnen met trainen, kan je langzamerhand de afstand en ook je tempo verbeteren. Uiteindelijk is de marathon dan goed vol te houden.

2. Marathon trainen: Doe mee aan andere wedstrijden

Dit is goed om te doen om twee redenen. Ten eerste helpt het lopen van andere wedstrijden bij het oefenen van je uithoudingsvermogen. Door eerst een 5 km loop te doen, daarna 10 km en dan een halve marathon, leer je steeds beter te worden. Daarnaast zorgt het regelmatig lopen van wedstrijden ervoor dat je minder snel zenuwachtig bent wanneer je begint aan je marathon. Je bent dan namelijk de drukte van de wedstrijden al gewend, waardoor je je beter kan focussen op je doel.

3. Gebruik de juiste schoenen

Een marathon trainen doe je niet op elke soort sneakers, je hebt hier echte hardloopschoenen voor nodig. Een goede hardloopwinkel kan je informeren over de juiste schoenen en zij kunnen ook kijken naar de manier waarop je loopt((Hardloopschoenen Kopen: Tips en Aandachtspunten – Hardloopcentrum. (2021, 23 december). Hardloopcentrum.nl. Geraadpleegd op 22 juli 2022, van https://www.hardloopcentrum.nl/hardloopschoenen/)). Door schoenen te kiezen die afgesteld zijn op jouw lichaam, verminder je de kans op blessures. Daarnaast is het belangrijk om goed voor deze schoenen te zorgen en om ze rust te geven na een training, waardoor ze minder snel kapot gaan.

4. Marathon trainen: Let op je voeding

Zowel vóór, tijdens als na de marathon is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Hardlopen en andere duursporten vragen veel energie van je lichaam. Eet dus voldoende koolhydraten om je lichaam te voorzien van deze energie. Daarnaast zijn vetten, eiwitten en voldoende vitamines ook belangrijk. Met de juiste voeding help je je lichaam al een heel eind.

5. Drink voldoende

Ook vocht is héél belangrijk tijdens de marathon. Zeker in warm weer droog je snel uit, maar van gewoon het lopen en zweten zelf raak je al veel vocht kwijt. Meestal staan er standjes naast de kant die water uitdelen, maar neem zelf ook een bidon mee met voldoende water. Deze kan je onderweg weer bijvullen. Drink niet teveel in één keer, dat kan voor kramp zorgen, maar neem regelmatig een slokje water.

6. Loop op een rustig tempo

Het lijkt averechts advies, maar het beste advies is om continu op een rustig tempo te blijven lopen. Begin je te hard? Dan is de kans groot dat je sneller uitgeput raakt. Probeer dus continu op een stabiele snelheid te blijven lopen. Vlak voor de finish kan je eventueel een sprintje trekken om nog wat tijd in te halen, maar hoe stabieler je loopt, hoe sneller het uiteindelijk zal gaan.

7. Marathon trainen: Heb plezier

Je moet natuurlijk alleen een marathon lopen wanneer dit plezier oplevert. Het leuke aan voor een marathon trainen is de resultaten zien. Wanneer je dan uiteindelijk de marathon gelopen hebt, voel je je trots en blij en zal je ook flink begroet worden door familieleden en vrienden. Het is een bijzondere ervaring en iets waar je ook zeker trots op mag zijn.