Wat is foliumzuur?
Foliumzuur wordt ook wel eens vitamine B11 of folaat genoemd. Deze vitamine draagt bij aan een normale bloedvorming, speelt een rol in het celdelingsproces van het lichaam, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor zwangere mensen om te nemen omdat het bijdraagt aan de vorming van de placenta.
Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
We hebben het hier over folaat én foliumzuur. Dit komt omdat folaat de natuurlijke vorm van vitamine B11 is. Deze komt van nature voor in bepaalde middelen en producten. Foliumzuur is daarentegen een kunstmatige variant van dezelfde vitamine. Deze komt niet in de natuur voor, maar heeft exact dezelfde eigenschappen. Omdat beide varianten dezelfde functie hebben, kunnen deze allebei gebruikt worden.
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 (cobalamine) draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Je lichaam heeft rode bloedcellen nodig om zuurstof naar al je spieren en organen te vervoeren. Vitamine B12 heeft daarbij ook een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het speelt ook een rol bij je natuurlijke energie en je geestelijke veerkracht.
Vitamine B12 tekort komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, maar kan ook uit de juiste supplementen gehaald worden. Sommige (plantaardige) producten bevatten ook toegevoegde vitamine B12, waardoor vegetariërs en veganisten niet snel een tekort oplopen.
Wat is het verband tussen foliumzuur en B12?
Beide vitamines lijken vrij veel op elkaar. Zo zorgen ze allebei voor de aanmaak van rode bloedcellen, verminderen ze vermoeidheid en ondersteunen ze het immuunsysteem. Waarom heb je dan toch beide vitamines nodig? Het korte antwoord hiervoor is dat ze elkaar juist ondersteunen.
Juist omdat foliumzuur en B12 elkaar ondersteunen, is het belangrijk om van beide vitaminen voldoende binnen te krijgen. Samen onderhouden ze namelijk de DNA synthese, zodat deze soepeler verloopt. Daarnaast is foliumzuur essentieel voor tijdens de zwangerschap en heeft vitamine B12 daar minder invloed op.
Het toedienen van grote hoeveelheden foliumzuur kan zelfs nadelig zijn voor vitamine B12. Dit komt doordat de effecten van foliumzuur een vitamine B12 tekort kunnen verbloemen. Gedurende een korte tijd lijken je symptomen te verbeteren, terwijl je nog steeds een vitamine B12 tekort hebt. Op den duur zal je dan weer meer last krijgen van klachten die zelfs tot neurologische schade kunnen leiden.
Juist hierom is het belangrijk om foliumzuur en B12 te slikken wanneer je supplementen gebruikt. Overschrijdt ook niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van foliumzuur. Voor volwassenen is dat 300 microgram per dag en voor zwangere mensen is dit 400 microgram per dag. De ADH van vitamine B12 is 2,8 microgram per dag voor volwassenen en 3,3 microgram voor zwangere mensen.
Wanneer heb je foliumzuur en B12 supplementen nodig?
Wanneer je gebalanceerd en gevarieerd eet krijg je in principe voldoende binnen van foliumzuur en B12. Als je een veganist of vegetariër bent is het wel handig om ook zo nu en dan een bloedonderzoek te laten doen om te checken of je nog voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Foliumzuur komt veel voor in onze standaard voeding, hiervan is suppletie vaak niet nodig.
Wanneer je echter zwanger probeert te worden, of net zwanger bent, is het een veilige keus om toch wat extra foliumzuur te slikken. In ieder geval in de eerste 12 weken van de zwangerschap is dit een goede keus. Ook wanneer je gevoelig bent voor neurale buisdefecten tijdens de zwangerschap heb je meer foliumzuur nodig. Overleg in dat geval met je huisarts om te zien hoeveel foliumzuur je extra moet slikken.