Een vitamine B complex is een gezond onderdeel van je dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Het kan namelijk jouw immuunsysteem ondersteunen en helpt mogelijkerwijs om jouw lichaam gezond te houden. Wanneer je te weinig vitamine B binnenkrijgt, kan dit immers tot nare symptomen en gezondheidsklachten leiden.
In dit artikel gaan we kijken naar hetgeen een goed vitamine B complex inhoudt, wat het doet, en waar het nu precies uit bestaat. Ook lichten wij de gevolgen van een tekort aan B-vitaminen toe.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is een vitamine B complex?
Er bestaan in totaal 8 verschillende B-vitaminen. Deze vitaminen zijn allemaal essentieel voor je lichaam en elke B-vitamine heeft een eigen functie.
Op zichzelf kan een B-vitamine veel voordelen geven voor je gezondheid, maar de beste resultaten merk je pas wanneer je een goede balans tussen alle B-vitaminen in jouw lichaam hebt.
Een vitamine B complex is daarom een ideale oplossing voor veel mensen. Dit zijn namelijk supplementen welke alle B-vitaminen bevatten voor een gezond lichaam en vitale geest.
Hoewel er 8 verschillende B-vitaminen zijn, worden ze vaak met andere namen aangeduid. Bovendien houden ze niet de 8 getallen aan. Vitamine B11 staat vaker op een label als “foliumzuur” in plaats van “vitamine B11”.
Welke vitaminen horen in jouw vitamine B complex?
Als we inzoomen op een goed vitamine B complex en de bijbehorende vitaminen, dan is het belangrijk om te kijken naar de invloed van deze vitaminen op ons lichaam.
Daarnaast is het zaak om te kijken naar de symptomen waar je last van kunt krijgen wanneer je een vitamine B complex tekort hebt. Hieronder vind je een lijst met de vitaminen die in je vitamine B complex horen.
1. Vitamine B1 (Thiamine)
Thiamine is de eerste vitaminesoort die ooit ontdekt is. Vandaar de naam “vitamine B1”. Deze essentiële vitamine zorgt ervoor dat je lichaam energie kan halen uit de voeding die je binnenkrijgt. Je lichaam gebruikt deze vitamine ook om adenosinetrifosfaat te maken. Dit is een stof die de vrijgekomen energie door je lichaam transporteert.
Je kan veel natuurlijke vitamine B1 halen uit graanproducten, aardappelen, dierlijke melkproducten en vlees. Wanneer je echter een tekort aan deze vitamine hebt, kan dit leiden tot afwijkingen in je zenuwstelsel en daarbij vermindering van je balans.
Tevens kan je last krijgen van mentale klachten, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en verlies van eetlust.
2. Vitamine B2 (Riboflavine)
Riboflavine helpt je lichaam om rode bloedcellen aan te maken en om andere cellen in je lichaam te ondersteunen, zodat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. Daarnaast zorgt vitamine B2 ervoor dat je lichaam vetten, koolhydraten en eiwitten kan afbreken om er energie uit te halen.
Vitamine B2 komt veel voor in rood vlees, vis, peulvruchten, eieren en granen. Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je last krijgen van een gezwollen mond en tong, problemen met je schildklier, haaruitval en jeukende ogen.
Ook kan het de groei van de foetus bij zwangere vrouwen in de weg staan. Gelukkig komt een ernstig riboflavine tekort zelden voor.
3. Vitamine B3 (Niacine)
Niacine bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: Nicotinezuur (een stof die helpt om je cholesterol te verlagen) en niacinamide (een stof die kan bijdragen aan de behandeling van psoriasis).
Vitamine B3 zorgt ervoor dat je lichaam energie uit voedingsstoffen kan halen en draagt het bij aan de aanmaak en het herstel van je DNA. Daarom is dit een belangrijk onderdeel van een vitamine B complex.
De meeste niacine haal je uit je voeding, maar je lichaam is in staat om een kleine hoeveelheid aan te maken uit de stof tryptofaan. Als je onvoldoende vitamine B3 in je lichaam hebt, dan kan dit leiden tot gezondheidsklachten zoals geheugenverlies, huidproblemen, diarree, hoofdpijn en depressie.
4. Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Hoewel je vrij weinig over pantotheenzuur hoort, is dit een ontzettend belangrijk vitamine voor je lichaam. Het maakt namelijk rode bloedcellen aan, waardoor er voldoende zuurstof door je lichaam getransporteerd wordt.
Ook draagt vitamine B5 bij aan de aanmaak van seks- en stressgerelateerde hormonen, waardoor je beter in balans raakt. Ten slotte zorgt deze B-vitamine voor een gezond darmstelsel.
De meeste groenten bevatten een kleine hoeveelheid aan vitamine B5, zoals broccoli, verschillende koolsoorten en aardappels. Alsmede kun je deze vitamine uit paddenstoelen, peulvruchten en dierlijke melkproducten halen.
Een vitamine B5 tekort komt zelden voor, maar je kan deze herkennen aan de volgende symptomen: Vermoeidheid, slechte coördinatie, darmklachten, hoofdpijn en prikkelbaarheid.
5. Vitamine B6 (Pyridoxine)
Pyridoxine is essentieel voor je zenuwstelsel en de gezondheid daarvan. Vitamine B6 helpt immers om de neurotransmitters genaamd “serotonine” en “noradrenaline” aan te maken. Deze stoffen geven je een opgewekt gevoel.
Ook zorgt vitamine B6 ervoor dat je lichaam hemoglobine aanmaakt. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen dat zuurstof bij zich draagt.
De meeste pyridoxine haal je uit vlees en peulvruchten, maar ook verschillende groenten bevatten deze voedingsstof. Wanneer je een tekort aan vitamine B6 hebt, kan je last krijgen van een verzwakt immuunsysteem, bloedarmoede, een tintelend gevoel in de ledematen, verwarring en depressie.
6. Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B8, beter bekend als biotine, wordt soms vitamine H genoemd, maar is eigenlijk onderdeel van het vitamine B complex. Deze gezonde B-vitamine draagt bij aan de groei van het embryo bij zwangere vrouwen en het houdt jouw haar, huid, lever en zenuwstelsel gezond.
Biotine komt veel voor in dierlijke producten, zoals vlees, melkproducten en eieren. Daarnaast is deze vitamine te vinden in noten, peulvruchten en paddenstoelen. Een vitamine B8 tekort komt zelden voor, maar kan – wanneer het zich manifesteert – leiden tot haaruitval, broze nagels, en huiduitslag.
7. Vitamine B11 (Foliumzuur)
In Nederland wordt vitamine B11 ook wel foliumzuur genoemd. Deze goede B-vitamine is essentieel voor de groei van je cellen en het helpt om DNA te vormen.
Ook ondersteunt vitamine B11 de ontwikkeling van het ongeboren kind, waardoor zwangere vrouwen vaak wordt aangeraden om foliumzuur supplementen te nemen.
Vitamine B11 komt voornamelijk voor in groenten en granen, maar je kan het ook uit vlees- en melkproducten halen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede, darmstoornissen, geboorteafwijkingen en vermoeidheid.
8. Vitamine B12 (Cobalamine)
Tegenwoordig wordt er veel aandacht aan vitamine B12 besteed. Dat is niet voor niets, omdat het een essentiële vitamine voor je gezondheid is. Cobalamine draagt namelijk bij aan het functioneren van je hersenen, de gezondheid van je zenuwweefsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
Veel mensen beweren dat je vitamine B12 alleen uit dierlijke producten kunt halen, maar dit is niet helemaal correct. Er wordt tegenwoordig namelijk veel vitamine B12 toegevoegd aan voorverpakte producten, zoals kaas, plantaardige melk en andere plantaardige en dierlijke melkproducten.
Een tekort aan deze vitamine kan redelijk snel ontstaan, maar pas bij een ernstig tekort kan je last krijgen van de volgende veelvoorkomende B12 symptomen: Haaruitval, vermoeidheid, geheugenproblemen, depressie, gewichtsverlies, verstopping of diarree, tintelingen in het gezicht en menstruatieproblemen.
Is te veel vitamine B complex schadelijk?
De vitaminen in de vitamine B complex supplementen zijn in wateroplosbaar. Dit houdt in dat je bij een teveel aan deze vitaminen jouw lichaam in werking zet om ze te filteren. Ze komen dan in jouw urine terecht.
Het is daarom niet gevaarlijk om te veel vitamine B complex te nemen. Een te hoge dosis kan echter wel tijdelijk voor een aantal vitamine B complex bijwerkingen zorgen, zoals buikkramp, dorst, misselijkheid, meer urineren, een rode huid krijgen en een wazig zicht verkrijgen.
Het is daarom belangrijk om slechts supplementen te nemen wanneer je het advies van een arts hebt gekregen of wanneer je vermoedt dat je een tekort aan één of meerdere B-vitaminen hebt.
Complex met B-vitaminen samengevat
Een vitamine B complex is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun gezonde dagelijkse voeding. Het helpt namelijk om je lichaam in topstaat te houden.
Een goed vitamine B complex bevat een combinatie van de 8 belangrijkste B-vitaminen in één supplement. Dit zorgt ervoor dat je direct voldoende van deze stoffen in je lichaam krijgt.
Elke B-vitamine heeft weer zijn eigen functies, maar allemaal zijn ze belangrijk voor een gezond lichaam en vitale geest. Als je daarom een tekort aan één of meerdere van deze vitaminen hebt, dan kan je last krijgen van verschillende symptomen.
In de meeste gevallen is de kans op een tekort vrij klein, maar toch is het verstandig om hier rekening mee te houden. Neem echter niet te veel vitamine B complex, want hoewel je een overschot veelal uitplast, kun je last krijgen van een aantal bijwerkingen, zoals misselijkheid, kramp en een wazig zicht.