Veel mensen hebben zich weleens afgevraagd of te veel vitaminen binnenkrijgen slecht voor hun gezondheid is. Dat is niet verwonderlijk. Want voor veel dingen in het leven geldt: Te veel is niet goed. Maar heeft die stelling ook betrekking op het binnenkrijgen van een overschot aan vitaminen?
In dit artikel gaan we in op hetgeen er kan gebeuren wanneer je te veel vitaminen binnenkrijgt. Daarbij maken we voornamelijk de splitsing tussen twee groepen natuurlijke vitaminen: In vetoplosbare vitaminen en in wateroplosbare vitaminen.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Te veel vitaminen binnenkrijgen die in wateroplosbaar zijn
In wateroplosbare vitaminen zitten, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk in vocht.
In totaal zijn er 9 vitaminen die in wateroplosbaar zijn. Elke vitamine is even belangrijk voor het waarborgen van een goede gezondheid – zowel lichamelijk als geestelijk.
Vitaminen die in wateroplosbaar zijn, worden gekenmerkt door de onderstaande soorten:
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8
- Vitamine B11
- Vitamine B12
- Vitamine C
Jouw lichaam kan in wateroplosbare vitaminen niet goed opslaan. Dit geldt echter niet voor vitamine B12. Te veel vitaminen binnenkrijgen die in wateroplosbaar zijn, zal doorgaans niet schadelijk voor jouw gezondheid zijn. Een overschot aan deze vitaminen verlaat immers jouw lichaam via de urine.
Toch is het raadzaam om op te passen met hooggedoseerde vitaminepillen die deze vitaminesoorten bevatten. Wat er namelijk bij een te veel aan deze vitaminen kan gebeuren, is dan je last kunt krijgen van bepaalde gezondheidsklachten die tijdelijk van aard zijn. Als je bijvoorbeeld een overschot aan vitamine C binnenkrijgt, dan kun je klachten ervaren zoals buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Gelukkig nemen deze klachten snel weer af als je een overschot tegengaat en uitkomt op een gezond vitamineniveau.
Een overschot aan in vetoplosbare vitaminen binnenkrijgen
Naast in wateroplosbare vitaminen, zijn er ook in vetoplosbare vitaminen. Vitaminen die in vetoplosbaar zijn, zitten veelal in het vet van dierlijke producten. Daarnaast zijn er plantaardige producten die in vetoplosbare vitaminen bevatten.
De vitaminesoorten die in de in vetoplosbare groep vallen, zijn als volgt:
- Vitamine A
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K
- Bèta-caroteen
Te veel vitaminen binnenkrijgen die in vetoplosbaar zijn, is doorgaans schadelijker voor je gezondheid dan een overschot aan in wateroplosbare vitaminen. Dit komt omdat jouw lichaam een te veel aan in vetoplosbare vitaminen als reserve opslaat. Wanneer de reserve van een in vetoplosbare vitamine te hoog is en te lang aanhoudt, kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
Zo kan volgens onderzoek te veel vitamine A ervoor zorgen dat je last van hoofdpijn, een verminderd gezichtsvermogen en een rode, geïrriteerde huid krijgt. Een overschot aan vitamine D leidt daarentegen tot gezondheidsproblemen zoals schade aan je hart en bloedvaten. Tot slot remt een te veel aan vitamine E en vitamine K de bloedstolling.
Overschrijd daarom nooit de vastgestelde aanvaardbare bovengrens van vitaminen. Zeker als het gaat om in vetoplosbare vitaminen, omdat deze niet via jouw urine het lichaam kunnen verlaten.
Hoe kun je een overschot voorkomen?
Allereerst is het belangrijk om jezelf te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitaminen. Door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet te overschrijden, voorkom je eenvoudig een vitamine overschot.
Ook kun je te veel vitaminen binnenkrijgen wanneer je vitaminerijke voedingsmiddelen eet en tegelijkertijd hooggedoseerde vitaminepillen gebruikt. In dat geval slaat jouw lichaam bepaalde vitamine overschotten in een te hoge mate op, wat kan resulteren in gezondheidsklachten.
Zoals bovenstaand beschreven, is het bij in vetoplosbare vitaminen zaak om extra rekening te houden met de dagelijkse aanvaardbare bovengrens. Stel bijvoorbeeld een schema voor jezelf op, waarin je aangeeft welke voedingsmiddelen je per dag eet en welke supplementen je gebruikt.
Op die manier kun je snel jouw vitamine inname inzichtelijk maken en een te veel aan bepaalde vitaminesoorten voorkomen. Dit kun je logischerwijs ook in samenspraak met een diëtist doen.