Wat is vitamine E?
Vitamine E is een in vet oplosbare, essentiële voedingsstof met ontstekingsremmende eigenschappen. Deze vitamine helpt het immuunsysteem, de celfunctie én de gezondheid van de huid te ondersteunen. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant, waardoor het effectief is in het bestrijden van de effecten van vrije radicalen die voorkomen uit slechte voedingsstoffen en gifstoffen uit het milieu.
Deze vitamine kan gunstig zijn bij het verminderen van UV-schade aan de huid. Het kan ook effectief zijn bij het verminderen van de symptomen van atopische dermatitis en leververvetting en gebruikt worden voor het vertragen van de progressie van milde tot matige ziekte van Alzheimer. Deze vitamine wordt zelfs ingezet om bloedvaten te verwijden, waardoor het risico op bloedstolsels wordt verkleind.
UV-licht en blootstelling aan de zon verlagen het vitamine E-gehalte in de huid. De vitamine E-spiegel neemt ook af naarmate we ouder worden. Gelukkig komt deze vitamine voor in veel levensmiddelen, zoals bepaalde soorten voeding en supplementen. Tevens kan deze vitamine lokaal op de huid aangebracht worden – bijvoorbeeld met behulp van een crème.
Dit moet je weten over deze vitamine in voedingsmiddelen
Zoals beschreven in de voorgaande alinea, is deze vitamine te vinden in veel voedingsmiddelen. Voeding met vitamine E eten is doorgaans de beste manier om aan jouw dagelijkse behoefte te voldoen.
Ben je benieuwd welke voeding veel vitamine E bevat? Lees dan snel verder – je vind er een aantal hieronder.
Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met veel vitamine E zijn:
- Bepaalde soorten commercieel verwerkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen, sap en margarine
- Zeeoor (schelpdier), zalm en andere zeevruchten
- Broccoli, spinazie en andere groene groenten
- Noten en zaden, zoals zonnebloempitten en hazelnoten
- Plantaardige vitamine E oliën, waaronder zonnebloem-, tarwekiemen- en saffloerolie
Natuurlijke vitamine E in voedsel wordt vaak op voedseletiketten vermeld als “d-alfa-tocoferol”. Deze vitamine wordt ook synthetisch geproduceerd. De synthetische vorm wordt vaak “dl-alfa-tocoferol” genoemd. De natuurlijke variant is krachtiger dan de synthetische versie.
Vitamine E voor je huid kan nog beter worden opgenomen in combinatie met vitamine C.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E
De hoeveelheid vitamine E die je dagelijks nodig hebt, wordt gebaseerd op je leeftijd en geslacht. Het onderstaande schema is te vinden op de website van het Voedingscentrum.
Kinderen
6-11 maanden: 3 mg per dag
1-2 jaar: 4 mg per dag
3-5 jaar: 5 mg per dag
6-9 jaar: 6 mg per dag
Mannen
9-13 jaar: 8 mg per dag
14-17 jaar: 10 mg per dag
18 jaar en ouder: 13 mg per dag
Vrouwen
9-13 jaar: 7 mg per dag
14-17 jaar: 8 mg per dag
18 jaar en ouder: 11 mg per dag
Zwangere vrouwen: 10 mg per dag
Vrouwen die borstvoeding geven: 11 mg per dag
De meeste mensen die in gebieden (zoals Nederland) wonen waar gezond voedsel verkrijgbaar is, halen voldoende van deze vitamine uit hun dieet.
Mensen met aandoeningen die hun vermogen om vet te verteren of te absorberen beïnvloeden, hebben mogelijk meer van deze vitamine nodig. Deze aandoeningen omvatten cystische fibrose en de ziekte van Crohn.
Voor deze mensen en anderen die zich zorgen maken over de inname van deze vitamine kan suppletie van vitamine E helpen. Deze vitamine is namelijk een ingrediënt dat in veel natuurlijke multivitaminen en mineraalsupplementen voorkomt. Overleg dit altijd eerst met je huisarts of een diëtist, alvorens je start met het nemen van een supplement.
Producten met vitamine E
Vitamine E supplementen
De meeste mensen in Nederland hoeven hun dieet niet aan te vullen met extra vitamine E. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstof is doorgaans voldoende om de gezondheid van de huid te ondersteunen.
Bij orale inname, via voedsel of supplementen, wordt deze vitamine middels de talg aan de huid afgegeven. Talg is de verzamelnaam voor de olieachtige afscheidingen die worden geproduceerd door de talgklieren.
Mensen met een vette huid hebben mogelijk hogere concentraties vitamine E. Vette delen van de huid, zoals het gezicht en de schouders, kunnen ook hogere concentraties van deze vitamine bevatten dan droge delen.
Plaatselijk, uitwendig gebruik vitamine E voor je huid
Deze vitamine is verkrijgbaar in crème-vorm en als olie voor uitwendig gebruik. Het wordt toegevoegd aan veel cosmetische producten, waaronder crèmes tegen veroudering, oogserums, zonnebrandmiddelen en make-up.
Deze vitamine trekt gemakkelijk in de huid. Uitwendig gebruik met behulp van crèmes of andere producten kan de hoeveelheid vitamine E in de talgklieren verhogen.
Producten die zowel vitamine E als vitamine C bevatten, zullen minder snel hun werking verliezen als ze worden blootgesteld aan UV-licht. Een studie, uitgevoerd door het Nutrition and Cancer Institute, toonde aan dat plaatselijk gebruik van deze vitamine acute en chronische huidbeschadiging – veroorzaakt door UV-straling – verminderde.
Hoewel vitamine E-olie erg dik en lastig smeerbaar op de huid is, kan het een uitstekende vochtinbrengende crème zijn voor de droge, schilferachtige delen van de huid. Producten die deze vitamine als ingrediënt bevatten, zijn mogelijk gemakkelijker aan te brengen dan pure vitamine E-olie. Probleemgebieden die erg droog zijn, zoals de nagelriemen en de ellebogen, kunnen baat hebben bij plaatselijke toepassing van vitamine E-olie of een vitamine E-product.
Veiligheid supplementen met deze vitamine
Er is geen reden om de inname van voedingsmiddelen die deze vitamine bevatten te beperken. Deze zijn niet schadelijk; zelfs niet in grote hoeveelheden.
Het nemen van supplementen kan echter riskant zijn, omdat grote doses vitamine E het vermogen van het stollen van bloed kan afremmen. Daardoor kunnen ernstige bloedingen optreden. Een bloeding in de hersenen (hemorragische beroerte) kan ook het gevolg zijn.
Een klinisch onderzoek, gerapporteerd in het Journal of the American Medical Association, wijst erop dat suppletie van deze vitamine het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker bij gezonde mannen aanzienlijk verhoogt.
Het nemen van supplementen met deze vitamine kan sommige cholesterolverlagende supplementen en medicijnen verstoren. Het kan alsmede de effectiviteit van chemotherapie en bestralingsbehandelingen tegen kanker verminderen. Praat daarom eerst met je huisarts over suppletie van vitamine E voor je huid voordat je ermee begint – vooral wanneer je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.
Andere vitamines en mineralen voor je huid
Naast vitamine E voor je huid zijn er veel andere vitamines, zoals vitamine D, C, K en B, die ook gunstig voor een optimale gezondheid van de huid zijn. De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw huid de volledige voeding krijgt die ze nodig heeft, is door een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen te consumeren. Daaronder kunnen fruit, groenten, gezonde vetten en magere eiwitbronnen geschaard worden.
Vitamine D wordt doorgaans geabsorbeerd door blootstelling aan de zon. Je huid beschermen tegen de zon is belangrijk, maar de meeste mensen kunnen kleine hoeveelheden blootstelling aan de zon verdragen zonder negatieve gevolgen. Praat hierover met je dermatoloog om te bepalen hoeveel tijd je idealiter elke dag in de zon moet doorbrengen.
Producten die vitamines en mineralen bevatten, kunnen ook helpen de huid te voeden. Zink dat plaatselijk en uitwendig aangebracht wordt, kan acne helpen te behandelen en wondgenezing helpen te versnellen. Niacine (vitamine B3) kan helpen de huid gehydrateerd en soepel te houden wanneer het plaatselijk wordt aangebracht.
Ben je benieuwd naar extra informatie over het voorkomen van een vitamine E tekort? Lees dan ook: Voorkom een vitamine E tekort