Wat is BMI?

bmi betrouwbaar is niet altijd kloppend

BMI, of Body Mass Index, is een rekenmethode om uit te rekenen of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lichaamslengte en leeftijd. Hoewel de berekening hiervoor niet bedoeld is, wordt BMI vaak gebruikt als een methode om aan te geven of iemand gezond is of niet. Wat men hierbij echter vergeet is dat je BMI geen rekening houdt met spiermassa of vetpercentage.

De Body Mass Index is ontwikkeld door Gentenaar Adolphe Quetelet. Hij was van oorsprong een wiskundige en sterrekundige, maar hield zich ook bezig met de gezondheid van de gemiddelde mens. Door deze interesse heeft hij uiteindelijk de Queteletindex, oftewel de body mass index, ontwikkeld. De index werkt als volgt:

Je neemt het gewicht van het lichaam en deelt het door het kwadraat van de lengte.

Dus, een persoon van 70 kilo en 1,85 meter lang heeft een BMI van 20,5. Je berekent dat op deze manier:

70 / 1,85 * 1,85 = 70 / 3,4225 = 20,45 = 20,5

Deze berekening wordt sinds de jaren 90 door de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt, maar de betrouwbaarheid van de berekening wordt ook al jaren in twijfel getrokken. Dit komt omdat elk persoon anders is en een andere verdeling van vet en spieren heeft. Een persoon van 1,50 m en 70 kilogram weegt volgens deze berekening namelijk veel te veel, terwijl deze persoon mogelijk juist veel spiermassa heeft.

kolom3
Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondheidsproblemen op de lange termijn. Een goed voedingspatroon en veel beweging zijn hiervoor de basis. Wanneer die basis tekort schiet of niet haalbaar voor jou is om je ideale gewicht te...
Normaal €49.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Is je BMI betrouwbaar?

Zoals we hierboven hebben aangegeven, kan de betrouwbaarheid van de body mass index in twijfel getrokken worden. Zelfs de oprichter, Adolphe Quetelet, gaf aan dat deze berekening voornamelijk handig is bij het berekenen van de algemene gezondheid van een populatie, in plaats van een individu. Toch wordt de index vaak voor het laatste gebruikt.

In de medische wereld wordt de body mass index veel gebruikt als methode om te zien of iemand een verhoogde kans heeft op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Zo kan een afname van iemands BMI wijzen op een verlaagde kans op metabole ziekten. Toch moet BMI ingezet worden als een schatting, in plaats van een advies. Extra onderzoek is altijd nodig.

Het is lastig om te zeggen of je BMI betrouwbaar is wanneer er zoveel verschillende meningen rondgaan. Juist daarom is het goed skeptisch naar onderzoeken te blijven kijken, en weten wanneer je onderzoek kan vertrouwen. Je BMI neemt andere gezondheidsfactoren niet mee in de berekening, zoals ziekten, aandoeningen of spiermassa. Juist hierom is het geen betrouwbare methode van het berekenen van de gezondheid van een individu.

Daarnaast blijkt dat het gebruik van BMI zelfs kan leiden tot vooroordelen over een persoon gebaseerd op hun gewicht. Iemand met een hoog BMI wordt hierdoor minder serieus genomen wanneer zij gezondheidsklachten hebben, omdat het idee dan rondgaat dat hun klachten afkomstig zijn van hun overgewicht.

Is je BMI betrouwbaar of moet je een andere methode zoeken?

je vetpercentage meten geeft een betere indicatie van je gezondheid

We kunnen hiermee dus concluderen dat je BMI niet betrouwbaar is, of in ieder geval niet betrouwbaar om je gezondheid mee te meten. Als je een snel inzicht wil hebben, kan je je BMI als richtlijn nemen. Er zijn echter veel betrouwbaardere methoden om je gezondheid en/of gewicht te meten.

Je tailleomtrek meten. Het voordeel is dat je het makkelijk kan meten met een meetlint in huis. Het nadeel hiervan is dat het verschillende lichaamsvormen niet in acht neemt.
Je vetpercentage meten. Hierbij is het voordeel dat er gegeken wordt naar vet in plaats van spiermassa, al hebben de meeste mensen hier geen apparatuur voor in huis.
Een labonderzoek/bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar je bloedwaarden en of je bepaalde waarden hebt die wijzen op een ongezond dieet/levensstijl. Hierbij is het nadeel echter dat het geen volledig plaatje geeft van je lichaam en gezondheid.

Uiteindelijk is de beste methode om gevarieerd en gezond te eten en om voldoende te bewegen. Zo kan je ook gezond afvallen om je ideale gewicht te bereiken. Bij gezondheidsklachten kan je het beste langs de huisarts gaan, maar let niet teveel op het nummer op de weegschaal, maar juist op hoe je je voelt.