Wat is hormonale acne?
Normaal gesproken krijgt iedereen wel eens te maken met puistjes. Dit zijn kleine ontstekingen van de poriën van de huid. Pukkels ontstaan wanneer de talgklier te veel talg produceert en dit, samen met bacteriën, verstopt raakt in een huidporie. Wanneer er dan een ontsteking bij ontstaat, krijg je een puistje met een witte puskop. Er is sprake van acne wanneer dit heel veel voorkomt en er sprake is van een ontsteking van de huid waar de talgklier zich bevindt((acné – Máxima MC. (2017, 28 augustus). Dermatologie. Geraadpleegd op 30 september 2022, van https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoeningen-en-behandelingen/acne/)).
Puistjes en acne kunnen in meer of mindere mate voorkomen afhankelijk van het fluctueren van je hormonen. Daarom zie je over het algemeen ook dat tieners en pubers meer last van puistjes hebben dan volwassenen. Ook zwangere mensen of mensen die een hormoonbehandeling volgen kunnen hier meer last van krijgen. Van hormonale acne is sprake wanneer de acne alleen voorkomt binnen de fluctuaties van je hormonen. Je hormonen zorgen er dan voor dat je talgklieren meer talg produceren, wat je poriën sneller verstopt en je meer last krijgt van puistjes((VIVE Huidtherapie. (2022, 28 juli). Hormonale acne: wat het is en hoe je het verhelpt –. Geraadpleegd op 30 september 2022, van https://www.vivehuidtherapie.nl/huidprobleem/acne/hormonale-acne/)).
Ondanks dat puistjes veel voorkomen bij tieners en pubers, kan hormonale acne op elke leeftijd voorkomen. Vooral vrouwen krijgen hier mee te maken. Dit staat in verband met hun menstruele cyclus en/of menopauze.
Hoe kan je hormonale acne herkennen?
Als tiener en puber krijg je wel eens te maken met puistjes. Deze komen dan voornamelijk voor in de zogenoemde “T-zone”. Dit is de zone van je kin, neus en je voorhoofd, dat eruitziet als een T. Bij hormonale acne komen de puistjes juist meer voor rondom de onderste helft van je gezicht, zoals je wangen, je kaaklijn en je kin. Hormonale acne ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. De één heeft meer last van mee-eters, terwijl de ander meer te maken krijgt met puistjes of de zogenoemde whiteheads. Ook kan je in sommige gevallen last krijgen van cysten. Deze vormen zich onderhuids en zijn erg gevoelig bij aanraking.
Hormonale acne kan worden beïnvloed door:
- Menstruatie
- POCS (polycysteus ovarium syndroom)
- Menopauze
- Verhoogde androgene hormonen (zoals testosteron)
Dit komt omdat bovengenoemde hormonale veranderingen acne kunnen verergeren, zoals:
- Verstopte poriën
- Een verhoogde talgproductie
- Algemene irritatie of ontstekingen van de huid
- Verstopte dode huidcellen in en rondom de haarzakjes van je huid
- Een verhoogde productie van acne-veroorzakende bacteriën zoals de Propionibacterium acnes
Lees hier meer over PCOS!
Hoe wordt acne behandeld?
Omdat acne geen pretje is, is het natuurlijk fijn wanneer je dit goed kan behandelen. Er zijn veel bedrijven die hun producten tegen acne aanbieden, maar in principe kan je acne al redelijk goed behandelen met de dingen die je in huis hebt. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel verschillende crèmetjes op je huid te smeren, omdat dit mogelijk alleen meer kan irriteren. Wanneer je een anti-acne product gebruikt, probeer er dan slechts één per keer tot je weet of deze werkt. Hieronder hebben we nog een paar behandel tips voor je opgeschreven((Apotheek.nl. (z.d.). Geraadpleegd op 30 september 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/acne#kan-ik-er-zelf-iets-tegen-doen)).
1. Laat de huid rusten
Wanneer je last van acne hebt, is je huid zeer waarschijnlijk al geïrriteerd. Door er veel aan te zitten, kan dit alleen nog maar meer gaan irriteren. Laat je huid daarom zo veel mogelijk met rust. Was je gezicht zachtjes met lauw water en dep deze daarna droog met een schone handdoek (niet wrijven, maar deppen).
2. Knijp de puistjes niet uit
Hoe aantrekkelijk het soms ook is om je puistjes uit te knijpen, kan je dit beter laten. Door er aan te zitten of krabben, kunnen er kleine wondjes ontstaan waarna er kleine littekens vormen op je huid. Ook kunnen hierdoor nieuwe puistjes ontstaan. Mee-eters die open zijn kan je wel uitknijpen, maar doe dit alleen met je vingertoppen (niet nagels) of met een speciaal apparaatje die ze op een veilige manier uitknijpt.
3. Bescherm je huid tegen zonlicht
Hoewel puistjes mogelijk minder opvallen wanneer je huid bruiner kleurt door zonlicht, verdwijnen ze niet door direct contact met de zon. Juist met puistjes en andere huidirritaties is het belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème voordat je de zon in komt. Doe dit dus ook wanneer je last hebt van acne.
Lees hier meer over zonnebrandcrème!
4. Praat erover of bezoek een arts
Wanneer je heel veel last hebt van hormonale acne, is dit natuurlijk heel vervelend. Het beste kan je dan erover praten met een vertrouwd persoon of, wanneer je er erg veel last van hebt, een arts. Die kan je eventueel een crème of ander middel voorschrijven dat de klachten verminderd.
Welke invloed heeft dieet op hormonale acne?
Sommige mensen claimen dat je voeding een grote invloed heeft op je gezondheid. En hoewel dat klopt, heeft voeding over het algemeen weinig tot geen invloed op je hormonale acne. Er zijn hier echter een paar uitzonderingen van die we hier zullen behandelen.
Melk en andere zuivelproducten spelen namelijk wel een rol bij het ontstaan van hormonale acne. Dit komt omdat dierlijke melkproducten zoals kaas, melk en yoghurt, hormonen bevatten die van het dier afkomstig zijn. Wanneer je deze producten consumeert, krijg je ook deze hormonen binnen. En hoewel dat slechts erg kleine hoeveelheden zijn, kunnen ze wel bijdragen aan de vorming van hormonale acne((huidinfo.nl. (2021, 13 april). Acne en melk | huidinfo.nl – dermatoloog. huidinfo.nl – dermatoloog | informatie over de huid door de dermatoloog. Geraadpleegd op 30 september 2022, van https://www.huidinfo.nl/a/acne-en-zuivel/)). Wanneer je dus merkt dat je last hebt van hormonale acne, kan het al helpen om over te stappen op een plantaardig melkalternatief of om tijdelijk te stoppen met het consumeren van zuivel.
Naast zuivel kan suiker ook invloed hebben op het ontstaan van hormonale acne. Dit gebeurt niet wanneer je zo nu en dan geniet van wat lekkers, maar wel wanneer je overmatig suiker consumeert. Een teveel aan suiker zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer insuline moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau terug te brengen. Insuline stimuleert echter ook de aanmaak van androgene hormonen, waardoor je last kan krijgen van hormoonschommelingen die de acne veroorzaken((Cordain L. Implications for the role of diet in acne. Semin Cutan Med Surg. 2005 Jun;24(2):84-91. doi: 10.1016/j.sder.2005.04.002. PMID: 16092796.)).
Zijn er voedingsmiddelen die helpen tegen acne?
Voeding heeft dus over het algemeen weinig invloed op het ontstaan van hormonale acne, behalve melk en overmatig suikergebruik. Maar bestaat er dan wel voeding dat de acne klachten kan verminderen? En dat is er zeker! Er zijn een aantal soorten voeding die kunnen helpen bij het onderhouden van je huid. Hoewel zij op zichzelf niet acne bestrijden, kunnen de bestandsdelen uit de producten wel bijdragen bij het verminderen van acne.
1. Water
Water drinken op zichzelf helpt niet tegen acne, maar veel vocht in je lichaam heeft wel een voordeel: het helpt bij het afvoeren van gifstoffen. Wanneer je deze gifstoffen niet meer in je lichaam hebt, kunnen ze ook geen irritaties en ontstekingen meer veroorzaken bij je talgklieren. Daarnaast is water drinken ook erg belangrijk voor allerlei andere lichamelijke functies.
2. Zink
Zink draagt bij aan het reguleren van je metabolisme en het draagt bij tot een normale hormoonhuishouding*. Dit houdt in dat zink helpt bij het stabiliseren van je hormonen, waardoor je minder snel last van schommelingen ervaart. Zo nu en dan kunnen deze nog steeds voorkomen, maar minder dan als je geen zink zou innemen. Zo is uit onderzoek ook gebleken dat acne patiënten vaker een laag zink gehalte hadden dan mensen zonder acne((Rostami Mogaddam, M., Safavi Ardabili, N., Maleki, N., & Soflaee, M. (2014). Correlation between the severity and type of acne lesions with serum zinc levels in patients with acne vulgaris. BioMed research international, 2014, 474108. https://doi.org/10.1155/2014/474108)).
Meer weten over zink en zink supplementen?
Korte samenvatting
Hormonale acne ontstaat wanneer je hormonale schommelingen acne veroorzaken. Dit kan voorkomen op elke leeftijd, maar het komt vaker voor bij vrouwen en bij tieners. Het kan namelijk worden beïnvloed door de menstruatie, PCOS, menopauze en een verhoogd gehalte aan androgene hormonen. Het is lastig om de acne te behandelen, maar je kan er het beste zoveel mogelijk vanaf blijven en je gezicht schoonmaken met lauw water en niet teveel producten.
Voeding heeft weinig invloed op het ontstaan van hormonale acne, maar twee voedingssoorten zijn hierbij de uitzondering: zuivel en overmatig suikergebruik. Dit komt omdat zuivel vaak hormonen bevat en overmatig suikergebruik de hormoonproductie van je lichaam kan stimuleren. Voeding kan daarbij ook helpen om acne te verminderen. Vooral zink en water dragen hieraan bij.