Wat doet een diëtist?
Om erachter te komen wat een diëtist doet, moeten we eerst de vraag “wat is een diëtist?” beantwoorden. Een diëtist is een gecertificeerd persoon die veel afweet van voeding en de impact daarvan op de gezondheid van de mens. Ze werken vaak in een ziekenhuis of als zelfstandige om mensen te ondersteunen en informeren. Een diëtist is niet hetzelfde als een voedingsdeskundige. Een diëtist combineert namelijk kennis van voeding met medische informatie en een voedingsdeskundige focust zich vooral op gedrag en voeding. Bovendien is de titel “voedingsdeskundige” niet beschermd en kan iedereen zich zo noemen zonder consequenties.
Een diëtist is dus iemand die veel kennis heeft van voeding, gedrag en medische indicaties. Hierdoor kunnen zij patiënten ondersteunen en begeleiden bij het vinden van een gezond voedingspatroon. Wanneer je darmklachten hebt, helpt een diëtist je door te kijken naar de dingen waar je gevoelig voor bent en om daar een passend menu voor op te stellen. Bij diabetes kan een diëtist je ondersteunen om suikers te verminderen en gezonder te gaan eten.
Ook wanneer je wil afvallen of aankomen kan je goed geholpen worden. Samen kijken jullie dan naar je huidige voedingspatroon en wat daaraan veranderd kan worden, zonder dat je al te veel dingen hoeft op te geven. Diëtisten helpen vaak ook mensen met een eetstoornis om hen te helpen herstellen.
Wanneer heb ik een diëtist nodig?
Je kan om allerlei redenen gebruik maken van een diëtist. Je hebt er niet eens altijd een verwijzing voor nodig. Een diëtist is namelijk erg veelzijdig en kan je bij verschillende vragen helpen of begeleiden. Je kan naar een diëtist gaan wanneer je volledig gezond bent, maar ook wanneer je juist hulp nodig hebt bij je gezondheid.
1. Als je gezonder wil leven
Als je tevreden bent met je lichaam, maar het idee hebt dat je je gezondheid nog meer kan verbeteren, dan is ondersteuning van een deskundige een goed idee. Zij kunnen je goede tips geven.
2. Als je wil afvallen/aankomen
Wanneer je wil afvallen of aankomen, betekent dit vaak dat je huidige voedingspatroon onvoldoende is. Een diëtist kijkt samen met jou naar je huidige voedingspatroon en wat je hieraan kan veranderen om zo het goede pad te bewandelen.
3. Wanneer je een (chronische) ziekte hebt
Of je nu last hebt van darmklachten, diabetes of een andere ziekte/aandoening, het is altijd handig om een specialist te hebben die je hierbij kan ondersteunen. Zo kan je de klachten van je ziekte/aandoening verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.
4. Wanneer je zwanger bent
Zwangere mensen hebben andere voedingsbehoeften doordat zij een extra lichaam moeten voeden. Soms kan dit erg verwarrend zijn, vooral ook omdat niet alles even goed is voor het ongeboren kind. Een diëtist kan je dan helpen om je de juiste informatie mee te geven.